Πασχάλης Αποστολίδης: Πρέπει να αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την ανάγκη να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη –ως επιτακτικό αίτημα- πλέον της φαρμακοβιομηχανίας κάτι που πρέπει να γίνει τώρα, μεσούσης της συζήτησης του προϋπολογισμού ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης στο 16ο Healthworld.

Και συνέχισε λέγοντας ότι καθώς η φαρμακευτική δαπάνη καθορίσθηκε αυθαίρετα από τους Θεσμούς, είναι επιτακτική η ανάγκη και μπορεί να γίνει και να δοθεί «πράσινο φως» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η αύξηση της δαπάνης από 1,845 σε 2,3 δις ευρώ.

Η δαπάνη, θα πρέπει να καθορίζεται από διάφορα κριτήρια και όχι μόνο από το ΑΕΠ, όπως είπε ο κ. Αποστολίδης. Και επισήμανε ότι «ελπίζουμε η απαίτησή μας να εισακουστεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Οικονομικών».

Για το clawback, ο κ. Αποστολίδης, υπογράμμισε ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους έχουμε να πληρώσουμε και clawbackrebate επομένως είμαστε και  κλαμένοι και δαρμένοι, όπως είπε χαρακτηριστικά. Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς υποφέρει και η βιομηχανία αλλά και  ο ασθενής.

Καταμετρώνται πάνω από 6,5  εκατ. συνταγές το μήνα χωρίς να έχουμε επιδημιολογικά στοιχεία. Καλούμαστε να διαχειριστούμε την κατάσταση αυτή οι φαρμακοβιομηχανίες.

Αναφερόμενος στο τελευταίο μέτρο, το αναδρομικό τέλος 25% το οποίο επιβλήθηκε για όλα τα νέα φάρμακα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, αυτό ανατρέπει κάθε λογική δικαίου καλής επιχειρηματικής τακτικής, ανατρέπει ισορροπίες, εξαντλεί τη βιωσιμότητα των εταιρειών και θέτει σε αποεπένδυση το  κράτος.

Ο ΣΦΕΕ έχει ήδη προτείνει δομικές μεταρρυθμίσεις, πλήρης εφαρμογή της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, πλήρης λειτουργία Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, κίνητρα για αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού του.