“Πάρτι” στο εξωτερικό με Ελληνικά φάρμακα! Πόσα εξάγονται σε Ευρωπαϊκές χώρες

  • Iatropedia
Τελικά οι Ευρωπαίοι εκτός των άλλων θεραπεύονται και με ελληνικά φάρμακα καθώς οι παράλληλες εξαγωγές δίνουν και παίρνουν και στα χρόνια της κρίσης. Πόσα φάρμακα εξάγονται

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Οι περιβόητες παράλληλες εξαγωγές, οι εξαγωγές δηλαδή φαρμάκων σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, κατά καιρούς έχουν προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων. Πολλές ελλείψεις γνωστών σκευασμάτων οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές οι οποίες αυξάνονται όταν οι τιμές στα φάρμακα που διατίθενται στη χώρα μας μειώνονται.

Έτσι θεωρούνται πιο συμφέρουσες άλλες ευρωπαϊκές αγορές από τις φαρμακαποθήκες, με συνέπεια να στέλνουν χιλιάδες σκευάσματα σε κράτη όπως Γερμανία, Αγγλία κ.α. Άλλωστε οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να αγοράζουν φθηνά τα ελληνικά φάρμακα και στη συνέχεια να τα μεταπωλούν και πάλι σε υψηλότερες τιμές.

Κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια η αξία των παράλληλων εξαγωγών αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ με το 2012 να έχει φθάσει στα 415 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει επ' ακριβώς πόσα φάρμακα εξήχθησαν την περσινή χρονιά αλλά και τις σχετικές αξίες σε ευρώ.

Πηγή: ΕΟΦ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η μάχη και οι κόντρες για τον νέο ΕΟΠΥΥ! Νέα πρόταση άρον άρον στο τραπέζι

Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι σε μεγαλογιατρούς, ιατρεία για «μαύρο χρήμα»!

Στα… θρανία οι γιατροί για εργασία στο εξωτερικό! «Εκπαιδεύονται» για μετανάστες

Νοσοκομειακοί γιατροί: «Νυχτομάγαζο» το υπ.Υγείας σε εποχή χλιδής!