«Πάρτι» σπατάλης ιδιωτικών κλινικών σε βάρος του ΟΠΑΔ

  • Iatropedia
Υπερτιμολογήσεις σε καρδιολογικά αλλά και άλλα ειδικά υλικά που θα κόστιζαν περίπου 2 εκατ. ευρώ στο Ταμείου του Δημοσίου τον ΟΠΑΔ, εντοπίσθηκαν κατά τον έλεγχο των νοσηλειών σε ιδιωτικές κλινικές.

Μειωμένες κατά 17,34% δηλαδή πάνω από 2 εκατ. ευρώ θα είναι οι πληρωμές που θα καταβάλει ο ΟΠΑΔ σε ιδιωτικές κλινικές όπου νοσηλεύτηκαν ασφαλισμένοι του, καθώς κατά τη διάρκεια ελέγχων διαπιστώθηκαν υπερτιμολογήσεις σε υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στους ασθενείς.

Σε ένα σύνολο 1.200 νοσηλειών που ελέγχθηκαν και για τις οποίες εκκρεμούσαν στον ΟΠΑΔ απαιτήσεις της τάξης των 12εκατ. ευρώ, μετά από κλινικό έλεγχο, θα γίνουν περικοπές άνω των 2 εκατ. €, που αποτελούν το 17,34% του συνολικού αιτούμενου ποσού.

Σύμφωνα με την Έκθεση που υπέβαλαν ειδικοί ελεγκτές, η συντριπτική πλειοψηφία (74,02%) των περικοπών αναφέρονταν σε ειδικά υλικά (stents, υλικά αρθροπλαστικής κ.λπ.). Σύμφωνα με τους ελεγκτές, εάν οι έλεγχοι διενεργούνταν σε πραγματικούς χρόνους όπως γίνεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι περικοπές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

Οι διοικήσεις των ιδιωτικών κλινικών αποδέχτηκαν την Έκθεση, συνεπώς και τις περικοπές, παραιτούμενοι εγγράφως από κάθε περαιτέρω διεκδίκηση.