«Πάρτι» με υλικά στο Αττικόν; Λειτουργεί ξανά η καρδιοχειρουργική κλινική

  • Iatropedia
Για μια εβδομάδα και κάτι παραπάνω η καρδιοχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Αττικόν είχε βάλει λουκέτο εξαιτίας έλλειψης υλικών. Η κλινική λειτουργεί όμως και πάλι αφού αγοράσθηκαν υλικά. Κατά τον διοικητή η έλλειψη δεν οφειλόταν στα άδεια Ταμεία του νοσοκομείου, αλλά σε επιλογή ακριβών υλικών από τον διευθυντή της κλινικής από συγκεκριμένη εταιρεία που δεν εγκρίνονταν από το ελεγκτικό συνέδριο. Τι ακριβώς συνέβη;

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Ηλίας Λαμπίρης παραδέχεται καταρχάς τα προβλήματα στην προμήθεια προϊόντων εξαιτίας απουσίας ρευστού επισημαίνει ωστόσο ότι το συγκριμένο πρόβλημα είχε άλλη αιτία. Όπως λέει: «είναι γεγονός ότι επί μία εβδομάδα δεν πραγματοποιήθηκαν καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Ποια είναι η πραγματικότητα;

Ο Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Αν. Καθηγητής κ. Ρόκκας είχε επιλέξει συγκεκριμένο υλικό και από συγκεκριμένη εταιρεία. Η τιμή όμως του συγκεκριμένου υλικού ήταν πολύ πάνω από το Παρατηρητήριο Τιμών, κάτι που ούτε η Διοίκηση ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορούσε να εγκρίνει για τη ρουτίνα των επεμβάσεων.

Να ληφθεί υπόψη ότι το εξειδικευμένο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο «Ωνάσειο» χρησιμοποιεί υλικά η τιμή των οποίων είναι σύμφωνη με το Παρατηρητήριο Τιμών».

Το πρόβλημα λύθηκε καθώς όπως διευκρινίζει ο διοικητής: «Αφού πριν από 3 ημέρες ο κ. Ρόκκας ευθυγραμμίστηκε με τα υλικά που είναι ενταγμένα στο Παρατηρητήριο Τιμών, το Νοσοκομείο μας εφοδιάστηκε με τα ανάλογα υλικά και καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις μπορούν από σήμερα να πραγματοποιούνται».

Να σημειωθεί ότι κατά τη διοίκηση του νοσοκομείου την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία με την κατακύρωση των ειδών στους μειοδότες του διαγωνισμού για τα αντίστοιχα υλικά.

Με αιχμές για σκόπιμη αγορά πανάκριβων υλικών απαντά και η διοίκηση της 2ης υγειονομικής περιφέρειας.

Όπως ανακοίνωσε:

«1ον : Η φερόμενη ως «έλλειψη υλικών» αναφέρεται σε απαιτήσεις εξωσυμβατικών υλικών, που οι τιμές τους υπερβαίνουν στο διπλάσιο τις τιμές του παρατηρητηρίου τιμών και επομένως δεν είναι δυνατόν να εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επιπλέον, αμφισβητείται ευλόγως η αναγκαιότητά τους, στις παραπάνω τιμές, εφόσον άλλες Καρδιοχειρουργικές Κλινικές χρησιμοποιούν ευρέως ανάλογα υλικά εντός του εύρους των τιμών του παρατηρητηρίου.

2ον : Οι όποιες δυσλειτουργίες επομένως της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, όπως έχει διαπιστωθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, οφείλονται όχι σε ελλείψεις υλικών, αλλά κυρίως σε ελλείμματα συστηματικής παρουσίας και δραστηριότητας των ιατρικών στελεχών της από το κλινικό τους έργο μέσα στο Δημόσιο Νοσοκομείο, γεγονός που έχει ήδη απασχολήσει τα Επιστημονικά και Διοικητικά θεσμικά όργανα του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», αλλά και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια.»