Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας!

  • Iatropedia
Η πρόληψη σώζει ζωές και στοιχίζει πολύ φθηνότερα σε πολίτες και συστήματα υγείας!Η σημασία της Πρόληψης και ειδικά για το καρκίνο του μαστού η ιδιαίτερη σημασία του αυτοελέγχου από τις γυναίκες τονίστηκαν την περασμένη Παρασκευή σε ενημερωτική συνάντηση στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο μαστού «Άλμα Ζωής» και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Με το σύνθημα «ΠΑΡΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ» πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο πλαίσιο του Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου για καρκίνο του μαστού και τέστ Παπανικολάου που πρόσφερε το κέντρο στις γυναίκες με τη συνεργασία του Δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα είχε μεγάλη αποδοχή και ήδη 200 γυναίκες έκλεισαν ραντεβού για προληπτικό έλεγχο.

Η υποδειγματική λειτουργία του Πρότυπου Κέντρου Υγείας Περιστερίου, πιλότο της προσπάθειας που συντελείται σήμερα στην ΠΦΥ, αποτελεί το πρώτο δείγμα εφαρμογής της στρατηγικής του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για ενίσχυση της πρόληψης, της ενημέρωσης, καθώς και της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) προέβη στη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με επιστημονικό προσωπικό, έχοντας σαν στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλους τους πολίτες.

Μεταξύ άλλων η χειρουργός κα Μυλωνάκη μίλησε για την έγκαιρη διάγνωση, η κα Μήτση για τους Ανασταλτικούς παράγοντες πρόληψης και η κα Πιτερού εθελόντρια στο «Αλμα Ζωής» για την συγκλονιστική προσωπική της εμπειρία με τον καρκίνο μαστού .

Τέλος ο κ. Φωτίου χειρουργός στο ΚΥ συνοψίζοντας έκλεισε δίνοντας το μήνυμα της σημασίας της πρόληψης και των προγραμμάτων αυτών στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Παρόν στην εκδήλωση ήταν και ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας όπου ανήκει το ΚΥ Περιστερίου κ.Ευδοκιμήδης ο οποίος τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε στα μικρά καθημερινά να αναβάλλουν όσα πρέπει προληπτικά να κάνουμε για την υγεία μας».

Τέλος, η υπεύθυνη του Κέντρου κ. Χατζηπασχάλη στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογράμμισε την σημασία που έχουν τα προληπτικά προγράμματα στην κοινότητα και η Αγωγή Υγείας καθώς και την «υποχρέωση» που νοιώθουν οι εργαζόμενοι του ΚΥ Περιστερίου να προσφέρουν και αυτές τις υπηρεσίες στους πολίτες δίνοντας τους την ευκαιρία να ενημερωθούν ,να βοηθήσουν την υγεία τους , να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και συγχρόνως να υπάρχει και σημαντικό οικονομικό όφελος .

Το Κέντρο Υγείας Περιστερίου σταδιακά αναπτυσσόμενο και αναβαθμισμένο από τον Οκτώβριο του 2013 κατάφερε να εξυπηρετεί όχι μόνο το Δήμο Περιστερίου και τους όμορους δήμους, αλλά και πολίτες άλλων περιοχών.

-Στο διάστημα 0κτωβρίου 2013 – Φεβρουαρίου 2014 εξυπηρέτησε περισσότερους από 10.000 ασθενείς μειώνοντας την προσέλευση αυτών σε γενικά νοσοκομεία και αποφορτίζοντάς τα.

-Μείωσε το χρόνο αναμονής των ασθενών προσφέροντάς τους ποιοτικές υπηρεσίες.

-Πραγματοποίησε πάνω από 700 εμβολιασμούς σε παιδιά. Επιπρόσθετα, πραγματοποιούσε αντίστοιχους εμβολιασμούς έχοντας επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων.