Πάροχοι: Θα πληρωθούν στο ακέραιο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές 2012-2016

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τροπολογία που περιλαμβάνεται στο άρθρο 53 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας “Κοινωνική και Αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις” προβλέπει ότι για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ τα οποία έχουν δημιουργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2016, δεν θα απαιτηθούν εκπτώσεις που προβλέπονται για τα χρέη προηγούμενων ετών.

Η εξόφληση θα γίνει με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και με χρηματοδότηση 514 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς να υπάρξουν οι εκπτώσεις  3,5% για τα φαρμακεία έως 25% για τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού που ισχύουν για άλλες χρονικές περιόδους.

Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι δικαιούχοι να παραιτηθούν από οποιαδήποτε άλλη αξίωση, δηλαδή τόκων υπερημερίας και από κάθε ένδικο μέσο για το μέλλον.

Από τη συγκεκριμένη ρύθμιση ωστόσο θα εξαιρούνται οι συμβεβλημένοι πάροχοι που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία του άρθρου 100 του νόμου 4172/2013, εφόσον για αυτούς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης έως τις 31 Οκτωβρίου. Η διαδικασία εκκαθάρισης θεωρείται ολοκληρωμένη, μόνο με την υποβολή τελικού πορίσματος στον ΕΟΠΥΥ.