Παροχές ΙΚΑ για όλους

  • Iatropedia
Μονόκλινα και νοσηλεία Α΄ θέσης τέλος για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ που χάνουν δεκάδες προνόμια και παροχές με την ένταξή τους στον νέο φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τον ΕΟΠΥΥ.

Τέρμα οι υψηλής ποιότητας παροχές υγείας κυρίως για τους 1,7 εκατομμύρια ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ που θα υποχρεωθούν με το νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να εξισωθούν με τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ ώστε να απολαμβάνουν όλοι τις ίδιες υπηρεσίες υγείας.

Ο νέος φορέας, ο ΕΟΠΥΥ, που θα ενοποιήσει τις υπηρεσίες για περίπου 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους των τεσσάρων μεγαλύτερων Ταμείων (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), θα κόψει στη μέση τα δικαιώματα των ασφαλισμένων του Δημοσίου ώστε να πλησιάζουν αυτά του ΙΚΑ και να εξισωθούν και με των υπολοίπων.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ αλλά και των άλλων Ταμείων πρέπει να συνηθίσουν, με την πλήρη εφαρμογή των νέων κανονισμών, να επισκέπτονται το γιατρό τους για μόλις… 2 λεπτά. Τόσος χρόνος αντιστοιχεί σε κάθε ασθενή με βάση την τετράωρη σύμβαση που θα υπογράψει ο νέος φορέας με ιδιώτες γιατρούς. Οι αμοιβές τους θα είναι 1.200 ευρώ το μήνα, και θα εξετάζουν κάπου μεταξύ 2.501 έως 4.500 ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να τους επιλέξουν από τη λίστα των 22.000 γιατρών που θα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Σε χειρότερη μοίρα θα είναι οι ασθενείς του ΟΠΑΔ σε ό,τι αφορά και τη νοσοκομειακή τους περίθαλψη. Δεν θα μπορούν πλέον να νοσηλεύονται σε κλίνες πρώτης θέσης, δηλαδή σε μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια. Αν επιθυμούν να αναβαθμίσουν το δωμάτιό τους, θα πληρώνουν τη διαφορά από την τσέπη τους, με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε το υπουργείο Υγείας με τον ΕΟΠΥΥ. Ανάλογη νοσηλεία θα έχουν όλοι όσοι θα ενταχθούν στον νέο φορέα.