Παρκάρονται…ένας στους 10 στην Υγεία

  • Iatropedia
Με ένα ποσοστό 10% θα ξεκινήσουν οι εφεδρείες στον τομέα της Υγείας. Ακολουθεί αύξηση του ποσοστού τους επόμενους μήνες που μπορεί να φθάσει και το 25-30%.

Τα επόμενα 24ωρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος θα πρέπει να έχει παραδώσει τις λίστες με τα ποσοστά των εργαζομένων που θα μπούνε στον «πάγο» λόγω του νέου συστήματος της εφεδρείας.

Οι πιέσεις της τρόικας τις τελευταίες ημέρες οδήγησαν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επισπεύσει τις διαδικασίες. Έτσι έως την επόμενη εβδομάδα ο Ανδρέας Λοβέρδος θα έχει έτοιμο τον κατάλογο με τις μειώσεις προσωπικού που θα υποστούν φορείς και νοσηλευτικά ιδρύματα του τομέα του.

Μεγάλο τσεκούρι αναμένεται να πέσει σε δομές που υπάγονται και χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Υγείας αλλά και στην κεντρική υπηρεσία.

Σε εφεδρεία θα μπούνε όμως και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αφού εκεί είναι ήδη έτοιμα τα οργανογράμματα με τις νέες συγχωνευμένες κλινικές, τα λιγότερα κρεβάτια καθώς και το μειωμένο προσωπικό. Το ψαλίδι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα αγγίξει σε πρώτη φάση κυρίως τους διοικητικούς υπαλλήλους καθώς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι περιορισμένο.

Στους φορείς που αναμένεται να γίνουν οι πρώτες περικοπές είναι μεταξύ άλλων ο ΕΟΦ, το ΙΦΕΤ, ο ΕΦΕΤ, το ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ από το ψαλίδισμα δεν φαίνεται πως θα γλιτώσουν ούτε οι μονάδες απεξάρτησης αλλά ούτε και τα ινστιτούτα ψυχικής υγείας και ερευνών.

Σε πολλά νοσοκομεία πάντως επικρατεί έντονη ανησυχία τις τελευταίες ημέρες καθώς πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα μπουν στο «ψυγείο» πριν ακόμη εφαρμοσθεί η εφεδρεία, στο πλαίσιο των …δοκιμών που θα κάνουν οι διοικήσεις για να διαπιστώσουν εάν και πως θα καλύπτονται οι ανάγκες με το μειωμένο προσωπικό.