Παράταση συμβάσεων για τους επικουρικούς γιατρούς με νέα τροπολογία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αλλαγές στη θητεία των επικουρικών και των ειδικευόμενων γιατρών, φέρνει τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε χθες το βράδυ στην Βουλή.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις» και περιλαμβάνει τα εξής:

-Παρατείνονται οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Πρόκειται για γιατρούς, των οποίων η θητεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

-Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται όσοι υπηρετούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας ενηλίκων και Παίδων, στις μονάδες μεταμόσχευσης οργάνων και ιστών, στο ΕΚΑΒ, στο Κέντρο Δηλητηριάσεων, στις μονάδες Τεχνητού Νεφρού, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, στα ογκολογικά τμήματα και στις μονάδες Ψυχικής Υγείας.

-Η παρέμβαση στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων, έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

-Με την τροπολογία, παρατείνεται και η θητεία των ειδικευόμενων. Μετά τη λήξη της θητείας τους, μπορούν να κάνουν αίτηση στις διοικήσεις των νοσοκομείων όπου υπηρετούν και να παραμείνουν στην ίδια θέση για δύο χρόνια (τέσσερα εξάμηνα), με τις ίδιες αποδοχές.

Στην περίπτωση που το νοσοκομείο δεν έχει θέση ειδικευόμενου, μπορούν να τοποθετούνται σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), κατόπιν σχετικής αίτησης.

Όσοι αποκτούν τίτλο ειδικότητας Παθολογίας ή Χειρουργικής, μπορούν να τοποθετηθούν σε κενή οργανική θέση του νοσοκομείου στον Παθολογικό ή Χειρουργικό τομέα.

Εφημερίες

Εξάλλου, με απόφαση του διοικητή της ΥΠΕ και έπειτα από εισήγηση των διοικητικών και των επιστημονικών συμβουλίων των νοσοκομείων, μπορούν να εγκρίνονται πρόσθετες εφημερίες, με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των ιδρυμάτων. Οι πρόσθετες εφημερίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών. Οι πρόσθετες εφημερίες που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Απριλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 και εγκρίθηκαν μεταγενέστερα, είναι νόμιμες και εκκαθαρίζονται.

Για την καταβολή των ποσών, μπορούν να χρησιμοποιούνται από τα νοσοκομεία έσοδα από νοσήλια, εργαστηριακές εξετάσεις και έσοδα του ΕΚΑΒ τα οποία καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ.