Παρασκήνιο και πραγματικότητα για τον νέο ΕΚΠΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας πέρασε τελικά με 5 ψήφους υπέρ καθώς -πως να το κάνουμε- έπρεπε να κλείσει και αυτό το προαπαιτούμενο άρον- άρον και απουσία του κ. Μπερσίμη στις Βρυξέλλες. Οι νέες, περικομμένες κατά πολύ παροχές αφήνουν δυσαρεστημένους τους ασθενείς με διαβήτη, τους ιδιοκτήτες ψυχιατρικών κλινικών και τα Κέντρα Αποκατάστασης για τα οποία άλλωστε το Iatropedia είχε εκτενές ρεπορτάζ.

Πίσω από τη νέα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» ιστορία βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Γιαννόπουλος. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης είχε εισηγηθεί άλλες διατάξεις για τον νέο ΕΚΠΥ οι οποίες στο σύνολό τους δεν εισακούστηκαν καθώς η ηγεσία του ΥΥΚΑ είχε άλλα σχέδια. Η απουσία του στις Βρυξέλλες δεν θα πρέπει ως εκ τούτου να θεωρείται σχετική με την αιφνίδια ψήφιση του ΕΚΠΥ καθώς ήταν προσχεδιασμένη εδώ και καιρό και εξάλλου δεν …τον φοβούνται!

Κατά την ψηφοφορία στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ λέγεται ότι υπήρξαν κάποια μέλη που εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις και αποχώρησαν αλλά ο κ. Πολάκης στήριξε μέχρι τέλους τις περικοπών στον ΕΚΠΥ και από τη Βουλή την Τετάρτης αποδίδοντας τις αλλαγές σε σπατάλες εκατομμυρίων των προηγούμενων ετών.

Ας δούμε τι περικόπτεται:

Αναλώσιμα διαβήτη

Ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει μειωμένες ποσότητες αναλώσιμων για τους διαβητικούς, και δεν γίνεται καμία αναφορά σε αποζημίωση των διαβητικών υποδημάτων, ούτε και στις κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο και το είδος υποδήματος που πρέπει να χορηγείται κατά περίπτωση.

Μειωμένες είναι και οι ταινίες μέτρησης σακχάρου και οι σκαριφιστήρες για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενοι) από 200 σε 150 ανά μήνα. Οι βελόνες ινσουλίνης παραμένουν στις 100, παρά το αίτημα των ασθενών για αύξησή τους ενώ για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 οι χορηγούμενες βελόνες ανέρχονται στις 60 μηνιαίως!

Με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, άτομα με διαβήτη τύπου 1 απαιτείται να μετρούν το σάκχαρό τους τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα, και οι πάσχοντες με διαβήτη τύπου 2 χρειάζεται να το μετρούν τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα.

Ακτινοθεραπείες

Ο ΕΚΠΥ προβλέπει συμμετοχή 10% των ασφαλισμένων για ακτινοθεραπείες όταν αυτές διεξάγονται ιδιωτικά. Η συμμετοχή δεν καταβάλλεται σε περίπτωση που αποδεδειγμένα (με βεβαίωση γιατρού) ο χρόνος αναμονής που απαιτείται για την ίδια θεραπεία σε δημόσια δομή εγκυμονεί κίνδυνο για τη ζωή του δικαιούχου.

Συμμετοχή 10% ορίζεται και στην περίπτωση νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική και σε ειδικές κλινικές που νοσηλεύουν χρονίως πάσχοντες.

Επίδομα τοκετού

Όταν το τοκετός γίνεται εκτός δημόσιου μαιευτηρίου ή μη συμβεβλημένου ιδιωτικού, (οκετός κατ΄ οίκον), προβλέπεται μικρότερο επίδομα τοκετού. Καταβάλλεται, αντί μαιευτικής περίθαλψης, εφάπαξ χρηματική αποζημίωση ύψους 600 ευρώ (από 900 ευρώ που προέβλεπε ο προηγούμενος ΕΚΠΥ), 900 ευρώ από 1.200 ευρώ για δίδυμη κύηση και 1300 ευρώ για τρίδυμη κύηση από 1.600 που προβλεπόταν με τον προηγούμενο κανονισμό.

Διαβάστε παρακάτω την παρέμβαση από την Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος

Από ιδρύσεως του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι κεντρικοί άξονες που καθορίζουν την συνεργασία του Οργανισμού με τους Παρόχους Υγείας, είναι ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) και οι Συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ του Οργανισμού και των Παρόχων.

Η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, από τον Μάρτιο του 2016, που έλαβε επιστολή από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με την οποία ο Οργανισμός καλούσε τα θεσμικά όργανα των Παρόχων Υγείας να ορίσουν τους εκπροσώπους που θα συμμετείχαν στην συζήτηση για την δημιουργία νέων Συμβάσεων με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία είχε μόλις επαναλειτουργήσει, εξακολουθεί να αναμένει την πολυπόθητη πρόσκληση για την εν λόγω συζήτηση. Συνεπώς, εξακολουθεί να υφίσταται Σύμβαση, η οποία δεν περιγράφει την τρέχουσα συνεργασία, ούτε κατ’ ελάχιστο.

Την ίδια περίπου περίοδο, είχαμε τοποθετηθεί και αναφορικά με ένα σχέδιο νέου Ε.Κ.Π.Υ., το
οποίο είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προς διαβούλευση. Ουδεμία περαιτέρω
συζήτηση δεν έλαβε χώρα έκτοτε για το εν λόγω θέμα.

Σήμερα, μετ’ εκπλήξεως, πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα, πως σήμερα θα τεθεί προς ψήφιση ο Νέος Ε.Κ.Π.Υ., το περιεχόμενο του οποίου αγνοούμε παντελώς. Η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, θεωρεί το λιγότερο απαράδεκτο, να λειτουργούν τα μέλη της, τα οποία προσφέρουν περισσότερες από 5.000 κλίνες κλειστής νοσηλείας και απασχολούν περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους, σε πλαίσιο το οποίο καθορίζουν κείμενα, στην σύνταξη των οποίων δεν συμμετείχε θεσμικά.

Η μονομερής υπαγόρευση του πλαισίου που θα ορίζει μια συνεργασία, παραπέμπει σε πρακτικές καθεστώτων, όπου τα δελτία ειδήσεων ξεκινούν αναφερόμενα σε «εξοχότατους ηγέτες». Αν το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αισθάνονται και επιθυμούν να λειτουργούν ως ηγέτες, οφείλουν να επαναπροσδιορίσουν τον ορισμό της λέξης. Ηγέτης είναι εκείνος που προπορεύεται άλλων, οι οποίοι ακολουθούν με την θέληση τους. Οτιδήποτε πέραν αυτού δεν αποτελεί ηγεσία! Αποτελεί κατάχρηση εξουσίας.

Η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, με το παρόν:

1. Καλεί το Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως αναβάλλει την ψήφιση του Ε.Κ.Π.Υ. και όπως επικοινωνήσει το περιεχόμενο του μεταξύ των Παρόχων ώστε να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης.
2. Θέτει το ερώτημα, αν τα δημοσιεύματα αντανακλούν την πλήρη αλήθεια, γιατί η διαδικασία της ψήφισης του Ε.Κ.Π.Υ., γίνεται απουσία του Προέδρου του Οργανισμού.
3. Θέτει το ερώτημα, αν είναι ενήμερος ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και κατά πόσο συναινεί στην εν λόγω διαδικασία.
4. Θέτει το ερώτημα, ποιοι επαΐοντες διαμόρφωσαν τον νέο Ε.Κ.Π.Υ. και κατά πόσο είναι ενήμεροι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός κατά την λειτουργία του και την συνεργασία του με τους συμβεβλημένους Παρόχους.

Καθόλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, που έπληξε και εξακολουθεί να πλήττει την χώρα μας, τα μέλη της Ένωσης Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος, αντιλαμβανόμενοι τα οξεία προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι και ο Ασφαλιστικός τους Οργανισμός, στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια εξορθολογισμού και ανάκαμψης του συστήματος υγείας.

Αν μη τι άλλο, δικαιούμαστε ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση και όχι υπαγορεύσεις και διαταγές.

Ο Πρόεδρος της
Ένωσης Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος
Γιώργος Αλαφούζος