Παράσιτο από γάτες συνδέεται με την εκδήλωση σχιζοφρένειας στον άνθρωπο

  • Iatropedia
Το να έρχεστε σε στενή επαφή με τις γάτες αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση του παρασίτου Toxoplasma gondii (γνωστού και ως T. Gondii), το οποίο συνδέεται μέσα από δύο νέες επιστημονικές έρευνες με τη σχιζοφρένεια και με άλλες ψυχικές διαταραχές που προσβάλλουν τον άνθρωπο.

Αυτό το παράσιτο της γάτας απαντάται πιο συχνά στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να μολύνει όλα τα θερμόαιμα όντα (όπως ο άνθρωπος), σύμφωνα με σχετική έκθεση στην επιθεώρηση Schizophrenia Bulletin. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εκδηλώνουν συμπτώματα από το παράσιτο, είναι εδώ και χρόνια γνωστό ότι αυτό να προκαλέσει την ασθένεια “T gondii”, η οποία συνδέεται με συμπτώματα γρίπης, τύφλωση, ακόμη και θάνατο.

Τώρα, δύο νέες έρευνες συνέδεσαν το παράσιτο T gondii με αυξημένο κίνδυνο ψυχικής ασθένειας στους ιδιοκτήτες γατών, οι οποίοι είναι και πολύ πιο πιθανό να έχουν αυξημένη έκθεση στο παράσιτο, ειδικά αν έχουν γάτα για κατοικίδιο από την παιδική ηλικία.

Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με το παράσιτο έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια.

Οι επικεφαλής των δύο ερευνών, E. Fuller Torrey από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Stanley και δρ Robert H. Yolken από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Johns Hopkins, υποστηρίζουν ότι το να έχει κανείς γάτα στην παιδική ηλικία βρέθηκε ότι αυξάνει τις πιθανότητές του να διαγνωστεί με σχιζοφρένεια ή άλλη σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν τα μικρά παιδιά από το παράσιτο T gondii είναι με το να κρατούν την γάτα τους συνεχώς εντός του σπιτιού και να φροντίζουν ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή καλυμμένα με άμμο τα κόπρανά της στο ειδικό της κουτί.

Η στενή επαφή με τις γάτες, το όχι καλά μαγειρεμένο κρέας και τα άπλυτα φρούτα και λαχανικά, συνδέεται γενικότερα με το συγκεκριμένο παράσιτο. Το τοξόπλασμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τις έγκυες γυναίκες, επειδή διατρέχουν κίνδυνο για εκ γενετής ανωμαλίες και συμπτώματα παρασιτικής λοίμωξης, όπως πρησμένους λεμφαδένες, μυϊκούς πόνους και ερεθισμό του ματιού.

http://washington.cbslocal.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκυμοσύνη και Κατοικίδια: είναι υγιεινή συμβίωση;

15 μύθοι και αλήθειες, γύρω από τις ψυχικές διαταραχές