Παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, λίγα κουτιά στην αγορά ή απλά…ελλείψεις;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η πρόεδρος του ΕΟΦ, Αικατερίνη Αντωνίου, απαγόρευσε με προσωρινή της απόφαση -δικαίωμα που της παρέχει ο νόμος- τις παράλληλες εξαγωγές 5 εμβολίων επειδή παρατηρήθηκε έλλειψη στην ελληνική αγορά. Είχε προηγηθεί προ εβδομάδων η απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών σε άλλα 12 φαρμακευτικά προϊόντα. Το ζήτημα των ελλείψεων και των παράλληλων εξαγωγών ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό. Και πρώτα από όλα, για να αποφασίσει κάποιος να αυξήσει τις παράλληλες εξαγωγές σε σημείο τέτοιο, σημαίνει ότι δεν τα βγάζει οικονομικά πέρα με τα έσοδά του εντός Ελλάδος... Ή μήπως η παρασκευάστρια εταιρία δεν "ρίχνει" αρκετά στην αγορά επειδή δεν έχει πληρωθεί εδώ και πολλούς μήνες;

Προστέθηκαν λοιπόν στον κατάλογο των προσωρινά απαγορευομένων για παράλληλες εξαγωγές, ενδοκοινοτική διακίνηση και αποθεματοποίηση, άλλα πέντε φάρμακα. Πρόκειται για τα:

-REPEVAX (αναμνηστικό εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη και πολιομυελίτιδας) Ενέσιμο εναιώρημα σε προγεμισμένη σύριγγα.
-ENGERIX (ΕMBΟΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β) Ενέσιμο εναιώρημα 10MCG/0,5 ML (1 DOSE) & 20MCG/1 ML (1 DOSE).
-HBVAXPRO (ΕMBΟΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β) Ενέσιμο εναιώρημα 5 MCG/0,5 ML & 10 MCG/1 ML & 40 MCG/1 ML.
-HAVRIX (ΕMBΟΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ A) Ενέσιμο εναιώρημα 720 elisa units/dose(0,5 ml) & 1440 elisa units/dose(1ml).
-VAQTA (ΕMBΟΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ A) Ενέσιμο εναιώρημα 25 U/0,5 ML & 50 U/1 ML.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της κυρίας Αντωνίου, «σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη».

Όπως και να έχει οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν να κάνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ακριβώς με αυτήν την κατάσταση! Η δυσπραγία, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι οριζόντιες μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων, το clawback και το rebate έχουν οδηγήσει όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα προμήθειας των φαρμάκων να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβιώσουν…