Παρακολουθώντας την άνοια με… GPS

  • Iatropedia
Η παρακολούθηση και ο εντοπισμός πασχόντων από άνοια θα γίνεται μέσω δορυφορικού συστήματος GPS βασισμένου στον τρόπο εντοπισμού φυγόδικων!

Ένα σύστημα ιχνηλάτησης/εντοπισμού με μέγεθος τόσο μικρό ώστε να χωράει σε ένα ρολόι χειρός ή σε ένα παπούτσι είναι η πρόταση της εταιρίας SafeTracks για την παρακολούθηση ανθρώπων που πάσχουν από νοητικές διαταραχές και περιπλανώνται προκαλώντας ανησυχία τους οικείους τους. Η εταιρία χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία ιχνηλάτησης και εντοπισμού μέσω δορυφορικού συστήματος ευρέσεως θέσης (GPS) που περιέχουν τα ειδικά ηλεκτρονικά «βραχιόλια» που φορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες υπόδικοι ή καταδικασθέντες για διάφορα αδικήματα στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα μη απομακρύνσεως από την κατοικία τους.

Πέρισυ οι Υπηρεσίες Υγείας της Αλμπέρτα στον Καναδά εφοδίασαν με την συσκευή 50 οικογένειες που είχαν κάποιο ηλικιωμένο άτομο το οποίο έπασχε από άνοια, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς λειτουργεί το σύστημα και με μη εγκληματίες. Η τεχνολογία SafeTracks GPS επιτρέπει στους ανθρώπους που τους φροντίζουν να παρακολουθούν τις κινήσεις των ασθενών σε πραγματικό χρόνο μέσω κομπιούτερ ή smartphone και σύμφωνα με την επικεφαλής του σχετικού προγράμματος Τρέισι Ράπτας, η εφαρμογή επέφερε πραγματική ανακούφιση. Πολλοί ηλικιωμένοι που είχαν χαθεί και περιπλανώνταν εντοπίσθηκαν πριν τους συμβεί κάτι κακό.

Το σύστημα δεν αυξάνει μόνο την ανεξαρτησία τους αλλά περιορίζει και τα περιστατικά αναφοράς αγνοουμένων στις αστυνομικές αρχές. Μόλις ο φέρων την ειδική συσκευή βγει εκτός ζώνης ασφαλείας, οι οικείοι του ειδοποιούνται με e-mail και γραπτό μήνυμα αμέσως ότι ο άνθρωπός τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο εντοπισμός της θέσης σε πραγματικό χρόνο σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει κανείς κυριολεκτικά εκεί που βρίσκεται ο περιπλανώμενος ηλικιωμένος και να τον φέρει με ασφάλεια πίσω στο σπίτι.