«Παραγωγός χώρα»… γιατρών η μικρή Ελλάδα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Παραπάνω από 20.000 ειδικευμένους γιατρούς που ...περισσεύουν, διαθέτει η χώρα μας και το χειρότερο είναι ότι το πλεόνασμα αυτό αυξάνει χρόνο με τον χρόνο. Αυτό αναφέρει εκτενές δημοσίευμα της "Καθημερινής".

Αυτή η… «υπερπαραγωγή γιατρών» στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, που λαμβάνει χώρα ειδικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να διαθέτει σε σχέση με τον πληθυσμό της, τους περισσότερους εξειδικευμένους γιατρούς. Και βέβαια οι επιστήμονες αυτοί είναι είτε άνεργοι, είτε ημιαπασχολούμενοι είτε καταφεύγουν στην μετανάστευση. Δεδομένου μάλιστα ότι το Δημόσιο έχει κλείσει τις πόρτες του για μόνιμους συνεργάτες (γιατρούς η νοσηλευτές) το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο… Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί μάλιστα είναι ότι στην Αθήνα σε ποσοστό τουλάχιστον 28% οι γιατροί είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Κθημερινής», σήμερα 17.500 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό. Την ίδια ώρα, έλλειμμα καταγράφεται στους γενικούς – οικογενειακούς γιατρούς στην Ελλάδα, μια ειδικότητα που δεν εκπροσωπείται από πολλούς γιατρούς σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η υπερπαραγωγή εξειδικευμένων γιατρών στην Ελλάδα και η «υποπροσφορά» γενικών γιατρών καταγράφεται και σε μελέτη του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία αναφέρεται στην ειδική έκδοση για την «Εθνική Στρατηγική Υγείας και δράσεις του τομέα Υγείας στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020». Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3.800 γενικοί γιατροί αντί των 8.140 που θα υπήρχαν εάν η χώρα διέθετε την ίδια «πυκνότητα» γενικών γιατρών που έχουν κατά μέσον όρο τα άλλα κράτη της Ευρώπης, που σημαίνει έλλειμμα τουλάχιστον 4.350 γενικών – οικογενειακών γιατρών.

Αντίθετα, ο αριθμός των ειδικευμένων γιατρών βρίσκεται πολύ πάνω από το «σημείο αναφοράς» της Ε.Ε. Το 2014 υπήρχαν 42.647 ειδικευμένοι κλινικοί γιατροί στη χώρα μας, αντί των 20.283 που θα υπήρχαν εάν η Ελλάδα διέθετε την ίδια πυκνότητα με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης (για την εκτίμηση του μέσου όρου συνυπολογίστηκε και η αναλογία σε πληθυσμό). Πλεόνασμα καταγράφεται και στους ειδικευμένους εργαστηριακούς γιατρούς.