Πανικός από θανατηφόρο ιό γρίπης που «γεννήθηκε» στα εργαστήρια

  • Iatropedia
Έντονη ανησυχία στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προκαλούν τα αποτελέσματα Ολλανδών ερευνητών οι οποίοι κατόρθωσαν να παράξουν στο εργαστήριο μια μεταλλαγμένη μορφή της γρίπης η οποία είναι θανατηφόρα και μεταδίδεται με μεγαλύτερη ευκολία από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μετά την αποκάλυψη ότι Ολλανδοί επιστήμονες ενός εργαστηρίου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ρον Φουσιέ του κέντρου Erasmus de Rotterdam, δημιούργησαν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού Η5Ν1, το οποίο είναι ικανό για πρώτη φορά να μεταδοθεί εύκολα μεταξύ των θηλαστικών και κατά συνέπεια μεταξύ των ανθρώπων, οι επιστήμονες σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι εξαιρετικά ανήσυχοι. Και αυτό επειδή πλέον γεννάται ο κίνδυνος ο ιός να διαδοθεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί για ύποπτους σκοπούς. Οι πιέσεις τώρα και από την Αμερικανική κυβέρνηση εστιάζονται στο γεγονός στο να δημοσιευθούν περιληπτικά και χωρίς λεπτομέρειες τα αποτελέσματα της έρευνας των Ολλανδών ειδικών, ώστε η υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα να είναι ενήμερη άρα και προετοιμασμένη για το μέλλον αλλά να μην μπορεί να πέσει η «φόρμουλα» σε λάθος χέρια.

Ο ιός, ο οποίος δημιουργήθηκε με γενετικό χειρισμό, είναι ευαίσθητος στα αντι-ιϊκά φάρμακα αλλά και σε ορισμένα πειραματικά εμβόλια, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες που προκύπτουν από την έρευνα να είναι ουσιαστικές για την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων θεραπειών για την καταπολέμηση αυτής της θανάσιμης μορφής της γρίπης των πτηνών.

Πάντως στόχος όλων είναι να μείνει μυστικός ο ιός ώστε στο μέλλον να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επικίνδυνο όπλο.