Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Η άκριτη μείωση στις τιμές των φαρμάκων οδηγεί σε «θάνατο» τα παλιά, φθηνά φάρμακα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
MSD
Η μείωση στη τιμή φαρμακευτικών σκευασμάτων που σήμερα πωλούνται 1,5 ευρώ, θα οδηγήσει χωρίς αμφιβολία στην απόσυρσή τους από την αγορά και στη αντικατάστασή τους - πάλι χωρίς αμφιβολία- από νεότερα και ακριβότερα φάρμακα. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει κρούσει επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου, πόσο μάλλον όταν κάθε φορά που γίνεται ανατιμολόγηση, καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη διάθεση του στοκ των φαρμακείων στη νέα, χαμηλότερη τιμή...

Με αφορμή την δημοσίευση προς διαβούλευση του νέου δελτίου Τιμών Φαρμάκων ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διατυπώνει σχολιάζει:

1.      Για άλλη μια φορά μειώνονται οι τιμές πολλών φαρμάκων με χονδρική τιμή 1.5 €, 1.39 €, 1.41 € και  1,01 €, σε ποσοστό μέχρι και 92,81%.!

2.      Το αποτέλεσμα αυτής της συνεχιζόμενης πολιτικής θα είναι να αποσυρθούν  από την  αγορά παλιά και καταξιωμένα στην υγειονομική κοινότητα φάρμακα και να εισέλθουν «νέα» σε πολλαπλάσια τιμή. Με τον τρόπο αυτό θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ στο όνομα του εξορθολογισμού του.

3.      Παράλληλα η φαρμακευτική δαπάνη θα αυξηθεί , λόγω αναγκαστικής εισαγωγής  σκευασμάτων μέσω ΙΦΕΤ  σε πολύ υψηλότερη τιμή.

4.      Φυσικά ουδείς υπολογίζει την απομείωση της αξίας των αποθεμάτων που είναι αναγκασμένα να διατηρούν τα Φαρμακεία. Η επιβάρυνση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μέτρων που έχουν πλήξει τα φαρμακεία τα προηγούμενα χρόνια.

5.      Από την αποδεδειγμένα αναποτελεσματική πολιτική  οριζόντιας μείωσης των τιμών δεν εξαιρέθηκαν και τα γενόσημα  για τα οποία ενώ εξαγγέλλονται πολιτικές στήριξης , μειώνονται και πάλι οι τιμές. Μείωση  που αντανακλάται και στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει επανειλημμένα τονίσει πως η μείωση των τιμών των φαρμάκων όταν γίνεται άκριτα και με καθαρά κοστολογικά κριτήρια, δεν οδηγεί στην περιστολή των δαπανών αλλά σε αύξηση τους  μέσω της υποκατάστασης  τους από «νέα».