Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος «καλεί» υπουργείο Οικονομικών

  • Iatropedia
Τον κώδωνα του κινδύνου για τους ελλιπείς ανεφοδιασμούς των φαρμακείων έκρουσε με επιστολή του προς τον υπουργό υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ζητώντας συνάντηση όλων των παραγόντων του φαρμάκου. Εκτός από αυτή την έκκληση όμως, ο ΠΦΣ ζητά με επιστολή του και από τηνκ. Νάντια Βαλαβάνη, να βοηθήσει στο ζήτημα της πληρωμής επιταγών και ανάληψης μετρητών στις επιχειρήσεις τους.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, σημειώνεται αύξηση των φαινομένων να ζητούν κάποιοι άμεση πληρωμή, τοις μετρητοίς για τα φάρμακα που παραδίσουν στα φαρμακεία με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στον ανεφοδιασμό τους.

«Διογκώνεται καθημερινά ο ελλιπής ανεφοδιασμός των φαρμακαποθηκών με φάρμακα , πολλές φαρμακαποθήκες έχουν θεσπίσει πλαφόν στα χορηγούμενα κουτιά, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακαποθηκών που παραδίδουν σκευάσματα μόνο τοις μετρητοίς. Παράλληλα δεχόμαστε καταγγελίες συναδέλφων ότι το τηλεφωνικό κέντρο παραγγελιών αρκετών φαρμακοβιομηχανιών δείχνει κατειλημμένο και δεν απαντά κανείς», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Παράλληλα οι φαρμακοποιοί ζητούν την βοήθεια της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών ώστε να μπει τέλος στα πρόβλήματα της αγοράς που προκύπτουν από το κλείσμο των τραπεζών και το capital control.

Διαβάστε εδώ την επιστολή προς τον κ. Κουρουμπλή:

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε στο προηγούμενο χρονικό διάστημα ο φαρμακευτικός κλάδος που εκπροσωπείται από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, συμπεριφέρθηκε με υπευθυνότητα και με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού και της χώρας μας.

Θα πρέπει όμως να σας ενημερώσουμε ότι λόγω της παρατεινόμενης αβεβαιότητας αρχίζουν και πληθαίνουν κρούσματα τα οποία ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή διακίνηση φαρμάκων στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα διογκώνεται καθημερινά ο ελλιπής ανεφοδιασμός των φαρμακαποθηκών με φάρμακα , πολλές φαρμακαποθήκες έχουν θεσπίσει πλαφόν στα χορηγούμενα κουτιά, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακαποθηκών που παραδίδουν σκευάσματα μόνο τοις μετρητοίς. Παράλληλα δεχόμαστε καταγγελίες συναδέλφων ότι το τηλεφωνικό κέντρο παραγγελιών αρκετών φαρμακοβιομηχανιών δείχνει κατειλημμένο και δεν απαντά κανείς.

Κύριε Υπουργέ,

Ο τομέας του Φαρμάκου, με την συνεισφορά όλων των φορέων διακίνησης , λειτούργησε ομαλά και δίχως προβλήματα μέχρι σήμερα. Επειδή «κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν», θεωρούμε απαραίτητο τον προγραμματισμό συνάντησης μέσα στην εβδομάδα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων για να αποφευχθούν φαινόμενα που θα καταστήσουν προβληματική την λειτουργία, της ήδη βεβαρημένης αγοράς φαρμάκου .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

Διαβάστε εδώ την επιστολή προς την κ. Βαλαβάνη:

ΠΡΟΣ

Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών

κυρία Νάντια Βαλαβάνη

Αξιότιμε κυρία Υπουργέ,

Δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Χώρα, τα φαρμακεία σε όλη την επικράτεια δεν έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ για την φαρμακευτική δαπάνη που έχουν πραγματοποιήσει.

Με την επιβολή των capital controls δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν επιταγές αλλά ούτε και η δυνατότητα ανάληψης μετρητών για την πληρωμή των προμηθευτών μας.

Είμαστε υποχρεωμένοι να επιστήσουμε την προσοχή σας και να επικαλεστούμε την ευαισθησία σας, προκειμένου άμεσα να επιληφθείτε έτσι ώστε, με την συνδρομή σας, τα φαρμακεία να εξακολουθήσουν να παρέχουν φάρμακα στους ασθενείς.

Παρακαλούμε όπως άμεσα ορίσετε συνάντηση με το προεδρείο του ΠΦΣ προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων επιταγών των φαρμακείων, όταν λήξει η επιβολή των capital controls.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ