Παναττική στάση εργασίας αύριο για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Γιατροί και νοσηλευτές γίνονται αύριο "μια γροθιά" κατά της κυβέρνησης και υπέρ των συναδέλφων τους επικουρικών, που απολύονται μετά από την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας για το αντίθετο, οι επικουρικοί δεν επιτρέπεται από το ΣτΕ να συνεχίσουν να πληρώνονται οπότε υποχρεωτικά λήγει και η θητεία τους στα δημόσια νοσοκομεία. Τα κενά που θα δημιουργηθούν στο ΕΣΥ είναι τεράστια και η απώλεια σημαντικά. Αλλά όταν οι κυβερνώντες δεν φροντίζουν εγκαίρως να νομοθετούν στο πνεύμα όσων υπόσχονται, οι Δικαιοσύνη δεν μπορεί παρά να πράξει το καθήκον της… Και τα αποτελέσματα είναι αυτά!

Διαβάστε τι αναφέρουν από την ΟΕΝΓΕ:

Εκδόθηκε το πλήρες κείμενο της απόφασης του Κλιμακίου προληπτικού Ελέγχου δαπανών του Ι τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που συνεδρίασε στις 12/12/2017. Η απόφαση είναι κόλαφος αφού για τους συναδέλφους επικουρικούς είναι σαφής και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες, όπως άλλωστε έγκαιρα προειδοποιούσαμε ως ΟΕΝΓΕ από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αφού επικαλείται το σύνολο των αντεργατικών διατάξεων που και η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες έχουν ψηφίσει: Σύνταγμα, οδηγίες της Ε.Ε., νόμους, προεδρικά διατάγματα καταλήγει ότι: «Οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί μετά από παράταση προηγούμενων όμοιων καθ΄ υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου των 24 μηνών είναι αυτοδίκαια άκυρες».
Αυτό σημαίνει ότι οι συνάδελφοι επικουρικοί, των οποίων η θητεία είχε παραταθεί τον Αύγουστο του 2017, έως τις 31/12/2018, αλλά και όσοι είχαν ενταχθεί σε ΕΣΠΑ και η θητεία τους είχε παραταθεί έως 31/1/2019, βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης τις επόμενες μέρες. Το ίδιο και οι επικουρικοί νοσηλευτές – τεχνολόγοι – διοικητικοί κλπ που επίσης έχουν παράταση θητείας ως 31/12/2018.

Η κυβέρνηση έχει στο ακέραιο την ευθύνη για το γεγονός ότι πετιούνται στον Καιάδα της ανεργίας χιλιάδες συνάδελφοι που έχουν δουλέψει χρόνια στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Έχει ευθύνη που απειλούνται με κλείσιμο, επειδή δε θα μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας των απολύσεων των συναδέλφων, ολόκληρα τμήματα και κλινικές μέσα στο καλοκαίρι. Έχει ευθύνη γιατί αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν, διαιωνίζει το άθλιο καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Έχει ευθύνη γιατί γνώριζε εδώ και έξι μήνες την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και καλλιεργούσε κλίμα επανάπαυσης και ψεύτικες προσδοκίες. Το Υπουργείο Υγείας με δελτίο τύπου στις 31/1/2018, την ημέρα της Πανελλαδικής Απεργίας που είχε προκηρύξει η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε ενάντια στις απολύσεις των συναδέλφων διαβεβαίωνε ότι: « δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός ή λοιπό επικουρικό προσωπικό που περιλαμβάνεται στη ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων έως 31/12/2018» και μας κατηγορούσε ότι κινδυνολογούμε. Έλεγε χαρακτηριστικά «η κινδυνολογία για επικείμενες απολύσεις επικουρικών δεν έχει καμία βάση».

Και ενώ η κοροϊδία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος, ενώ οι διοικήσεις νοσοκομείων καλούν τους συναδέλφους επικουρικούς για να τους ενημερώσουν ότι «οι συμβάσεις τους θα καταγγελθούν», ενώ απολύονται συνάδελφοι, ενώ κάποιοι από αυτούς δουλεύουν απλήρωτοι εδώ και μήνες και κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν τη δουλειά τους αλλά και να μην πληρωθούν ούτε τα δεδουλευμένα τους, τα γνωστά κυβερνητικά παπαγαλάκια προσπαθούν ακόμα και τώρα να καλλιεργήσουν κλίμα εφησυχασμού ανάμεσα στους συναδέλφους.

Καμία αναμονή! Καμία αυταπάτη!
Απαιτούμε η κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση εδώ και τώρα.
Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Η Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας, ώρα 11:00 – 15:00 την Παρασκευή 22/06 και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 11:30.
Καλούμε τις Ενώσεις να προχωρήσουν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων και στις Υ.Π.Ε.

Διαβάστε τι αναφέρουν από την ΕΙΝΑΠ:

Μετά την έκδοση της απόφασης του κλιμακίου προληπτικού ελέγχου δαπανών του Ελεγκτικού Συνεδρίου (που είχε συνεδριάσει στις 12/12/2017 με θέμα τους επικουρικούς γιατρούς) και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας, διαπιστώνουμε ότι είναι καταδικαστική για τους εργαζόμενους συνάδελφους που στηρίζουν το αποδεκατισμένο ΕΣΥ.

Οι συνάδελφοι αυτοί απειλούνται με άμεση απόλυση, άλλωστε οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν ήδη αρχίσει να τους ενημερώνουν ότι η σύμβασή τους θα καταγγελθεί, αλλά επίσης κινδυνεύουν να μη πληρωθούν τα δεδουλευμένα καθώς πολλοί από αυτούς έχουν να πληρωθούν μήνες.

Αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, που ενώ γνωρίζανε το περιεχόμενο της απόφασης από εξαμήνου, πεισματικά δεν κάναν τίποτα. Οι επικουρικοί γιατροί, και το υπόλοιπο επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΣΥ αυτή την στιγμή, είναι απαραίτητοι και η μαζική τους έξοδος θα οδηγήσει το σύστημα σε κατάρρευση.

Απαιτούμε:

Να μην απολυθεί κανείς επικουρικός (ιατρικό ή βοηθητικό προσωπικό).

Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης, για να καλυφτούν οι τεράστιες ανάγκες στα νοσοκομεία.

Συμμετέχουμε μαζικά στη στάση εργασίας την Παρασκευή 22/06/18 από τις 11:00 μέχρι το τέλος του ωραρίου, και στην συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11:30.

Διαβάστε τι αναφέρουν από την ΠΟΕΔΗΝ:

Παρά τις δεσμεύσεις των Υπουργών Υγείας το Επικουρικό προσωπικό και το πρώην εργολαβικό προσωπικό των Νοσοκομείων, των Προνοιακών Μονάδων που υπηρετεί με συμβάσεις εργασίας (παράταση συμβάσεων έργου) απολύεται άμεσα με βάση τις αποφάσεις του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου 304 και 305/2017, σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν άκυρες οι παρατάσεις των συμβάσεων του Επικουρικού και πρώην εργολαβικού προσωπικού που η συνολική διάρκεια υπερβαίνει τους 24 μήνες.

Η διάσκεψη του τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έγινε πριν πέντε μήνες και παρ’ ότι ήταν γνωστές οι αρνητικές αποφάσεις, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι συνέχισαν να εργάζονται και να πληρώνονται έως την δημοσίευση των αποφάσεων.

12.000 εργαζόμενοι πετάγονται στο δρόμο, στην ανεργία με την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει τη μοναδική λύση που υπάρχει. Να μετατραπούν οι συμβάσεις του εν λόγω προσωπικού σε αορίστου χρόνου και να συστήσει τις οργανικές θέσεις στις υποστηρικτικές ειδικότητες.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την ομηρία των συμβασιούχων εργαζόμενων για να ενισχύει το αφήγημά της κατά των δικαστών και για ψηφοθηρικούς λόγους.

Αναμενόμενες όμως ήταν οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθ’ ότι οι συμβασιούχοι εργάζονται άνω των 24 μηνών και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η μόνη λύση είναι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Με την απόλυση των συμβασιούχων εργαζόμενων θα είναι αδύνατη η λειτουργία των Νοσοκομείων.
Προσλήφθηκαν με ΑΣΕΠ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει άμεσα να προωθηθεί Νομοθετική Ρύθμιση μετατροπής των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου για λόγους Δημοσίου συμφέροντος.
Προκηρύσσουμε Παναττική Στάση Εργασίας την Παρασκευή 22/6/2018 11πμ – 3μμ και Συγκέντρωση των εργαζομένων 11:30πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας.
Έως εδώ τα παιχνίδια της κυβέρνησης.