Παναρκαδικό Νοσοκομείο: Επιχειρησιακό σχέδιο εκκένωσης «Σώστρατος»

  • Iatropedia
Επιχειρησιακή άσκηση εκκένωσης σε περίπτωση σεισμού πραγματοποίησαν χθες στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και δεν θα μπορούσε να είναι πιο... επίκαιροι, αφού την ίδια περίπου ώρα "χτύπαγε" ο Εγκέλαδος στην Λευκάδα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το σενάριο της άσκησης είχε ως εξής: Οχήματα της Πυροσβεστικής έφτασαν στον χώρο και αρχικά πραγματοποίησαν έλεγχο και στην συνέχεια, διάσωση ενός τραυματία. Με γερανό, τον κατέβασαν από όροφο τον μετέφεραν στο ασθενοφόρο.

Στη συνέχεια τον μετέφεραν στις ειδικές τέντες που είχε στήσει η ομάδα του Ερυθρού Σταυρού Τρίπολης για τις πρώτες βοήθειες. Αργότερα νοσηλευτές του ιδρύματος μετέφεραν ένα μωρό σε θερμοκοιτίδα, ενώ μια άλλη εργαζομένη η οποία είχε χάσει τις αισθήσεις της -σύμφωνα με το σενάριο- μεταφέρθηκε επίσης εκτός του κτηρίου μαζί με έναν νοσηλευόμενο.

Σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια ΠΕΡΣΕΑΣ και ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ  του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ) όλα πήγαν καλά. Στην άσκηση εκτός των εργαζομένων του νοσοκομείου συμμετείχαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης, το ΕΚΑΒ Παράρτημα Τρίπολης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Τρίπολης και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αρκαδίας.