Παναγιώτης Κουρουμπλής: Συνεργασία για το μεταναστευτικό αλλά και για τις… τιμές των φαρμάκων

  • Iatropedia
Εκτάκτως σήμερα συζητείται στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ που διεξάγεται από χθες στην Ρίγα της Λετονίας, το μεταναστευτικό μετά από σχετικό αίτημα του Έλληνα υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή που στήριξαν οι ομόλογοί του από Ιταλία, Μάλτα και Κύπρο. Μιλώντας εξάλλου στο άτυπο συμβούλιο ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο «αστρονομικό κόστος των νέων θεραπειών, κυρίως για τις χρόνιες παθήσεις, που σίγουρα δεν είναι βιώσιμο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα περισσότερα κράτη μέλη»...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο υπουργός Υγείας σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Το μεταναστευτικό ζήτημα για τις χώρες μας δεν έγκειται απλά στον τομέα του επισιτισμού αυτών των ανθρώπων. Εμπεριέχει ευαίσθητα και σύνθετα προβλήματα και το βάρος αυτών των προβλημάτων οφείλει να το αναλάβει αναλογικά όλη η Ευρώπη».

Και πρόσθεσε ότι «επειδή η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση και τα νοσοκομεία της είναι υποστελεχωμένα και υποβαθμισμένα από τις πολιτικές της τρόικας, δε μπορούν να σηκώσουν το βάρος της περίθαλψης αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων, γι αυτό όσοι διαπιστώνεται ότι πάσχουν από προβλήματα υγείας θα πρέπει να διανεμηθούν για φροντίδα υγείας σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο καθίσταται επίκαιρο το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, που με την ισχύουσα μορφή του επιβαρύνει ανισοβαρώς τις χώρες υποδοχής».

Δεν έμεινε όμως εκεί… Αναζητώντας «συμμάχους» και σε άλλα επίπεδα, ο κ. κουρουμπλής αναφέρθηκε στο «αστρονομικό κόστος των νέων θεραπειών, κυρίως για τις χρόνιες παθήσεις που σίγουρα δεν είναι βιώσιμο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα περισσότερα κράτη μέλη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εγκύκλιο με κανόνες για την προμήθεια φαρμάκων ετοιμάζει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής