Παναγιώτης Κουρουμπλής: Πιο φθηνά φάρμακα και νέα ΠΦΥ

  • Iatropedia
"Η φαρμακευτική πολιτική θα αλλάξει ριζικά. Δεν έχω επιθετική διάθεση εναντιον των εταιριών". Τάδε έφη Παναγιώτης Κουρουμπλής από το βήμα συνεδρίου. Όσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα ξεκινάει σύντομα πιλοτικό πτόγραμμα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

«Τι πληρώνουν στη Γερμανία, να πληρώσουν και στην Ελλάδα, αυτό ζητάμε. Αν ειμαστε παράλογοι να μου το πουν…» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στην φαρμακοβιομηχανία.

Και προανήγγειλε συνάντηση ΠΕΦ και ΣΦΕΕ αύριο Πέμπτη, για να δούμε τι θα προκύψει με τη συμμετοχή του φαρμάκου που πρέπει να μειωθεί, «ιδιαίτερα σε ένα αξιόπιστο γενόσημο φάρμακο».

Και όχι μόνο αυτό αλλά ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε για μείωση στα επόμεντα 3 χρόνια της τιμής για τα αντικαρκινικά φάρμακα και τα αντιρετροικά.

Όσο για τις κλινικές μελέτες είε ότι αλλάζει το θεμσικό πλαίσιο—κάποια φάρμακα μπορούν -επανέλαβε- να τα παράξουν οι πολυεθνικές στην Ελλαδα είτε σε δικά τους είτε σε συνεργασία με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες!

Πρωτοβάθμια

Η ολοκλήρωση ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος είναι απαραίτητη δήλωσε ο υπουργός. Και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συμπλήρωσε:

«Κρίσιμο είναι το ζήτημα της ΠΦΥ. Σύστημα που θέλει να λέγεται σύστημα, χωρίς ΠΦΥ δεν μπορεί να υπάρξει…». Προανήγγειλε δε ότι σε ένα 2μηνο ξεκινάει το πιλοτικό πρόγραμμα.