Παν-απαναπηρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα για την προστασία των αναπηρικών επιδομάτων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Οι περικοπές σε εισοδήματα και συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, οι έκτακτες εισφορές, γονατίζουν την αναπηρική οικογένεια, την ίδια ώρα που τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα και η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων σε αυτά διαμορφώνουν ένα ζοφερό σκηνικό για το μέλλον". Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ και καλεί για συμμετοχή στο πανελλαδικό, παν-αναπηρικό συλλαλητήριο που διοργανώνει, στις 2 Δεκεμβρίου και ώρα 10 π.μ. στην Ομόνοια.

 

Διαβάστε το σχετικό κάλεσμα από τον πρόεδρο της ΕΣΑΜΕΑ Ι. Βαρδακαστάνη:

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Τη φετινή 3η Δεκέμβρη του έτους 2016 τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, βρίσκονται εν μέσω καταιγιστικών οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων.

Στη δίνη αυτής της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, ζωτικοί τομείς για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους όπως η υγεία, οι μισθοί, οι συντάξεις έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, επιφέροντας τραγικές συνέπειες στην υγεία και στην ποιότητα της καθημερινής ζωής των ατόμων με αναπηρία με χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους.

Η εντεινόμενη φημολογία για περικοπές στα επιδόματά μας έχουν τρομοκρατήσει τα άτομα με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε τη δραστική περικοπή των δαπανών που κατευθύνονται στην υγεία και στην αποκατάσταση, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την κατάρρευση της πολλά υποσχόμενης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την συνεχή μείωση των κονδυλίων, γεγονότα που έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση έως και το κλείσιμο κέντρων ψυχικής υγείας, των κέντρων ημέρας, τη συνεχή υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ κλπ.

Οι περικοπές σε εισοδήματα και συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, οι έκτακτες εισφορές, γονατίζουν την αναπηρική οικογένεια, την ίδια ώρα που τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα και η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων σε αυτά διαμορφώνουν ένα ζοφερό σκηνικό για το μέλλον.

Η διάλυση της κοινωνικής συνοχής και η εξαθλίωση των ατόμων με αναπηρία και των χρονίων πασχόντων, μας οδηγούν στα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας .

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Εκτελεστική Γραμματεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. διοργανώνει πανελλαδικό, παν – αναπηρικό συλλαλητήριο στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας και πορεία προς τη Βουλή, ενόψει και της Παγκόσμιας και Εθνικής Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου.

Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις κα οι οικογένειές μας θέλουμε να ζήσουμε!
Με αξιοπρέπεια, ισότητα, δικαιοσύνη!
Λέμε ΟΧΙ στην οικονομική εξαθλίωση, όχι στο κόψιμο των επιδομάτων και των συντάξεων μας!
Λέμε ΟΧΙ στην αποδιοργάνωση της δημόσιας υγείας!

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, στις 2 Δεκέμβρη 2016, όπως και ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ, δηλώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε λόγω των επώδυνων και σκληρών μέτρων μιας ατέρμονης πολιτικής λιτότητας που μας έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση.

Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε μια κρίση που δεν δημιουργήσαμε.

Αγωνιζόμαστε για την υγεία, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, για την πρόνοια, τα επιδόματα, την εργασία, τα εισοδήματα, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την αποϊδρυματοποίηση, τη διαβίωση στην κοινότητα, την δωρεάν και ακηδεμόνευτη εκπαίδευση.
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όσο πιο μαζική είναι η παρουσία μας και η φωνή μας στις 2 Δεκεμβρίου τόσο πιο ηχηρό θα είναι το μήνυμα κοινωνικής διαμαρτυρίας που θα στείλουμε. Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, το συλλαλητήριο αυτό είναι δικό μας, είναι αδήριτη ανάγκη να κατανοήσει το σύνολο της Πολιτείας και της Κοινωνίας ότι η προστασία των αναπηρικών επιδομάτων είναι προστασία του κοινωνικού κράτους και της ίδιας της ζωής μας!

Σας ενημερώνουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα σας σταλεί η Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2016 με το συγκεκριμένο πλαίσιο των αιτημάτων αυτής της σημαντικής κινητοποίησης.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος
Ι. Βαρδακαστάνης
Ο Γεν. Γραμματέας
Χρ. Νάστας