Η παγκόσμια υγεία βελτιώνεται, αλλά όχι ομοιόμορφα σε όλο τον πλανήτη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υγεία
Παγκοσμίως η υγεία των ανθρώπων βελτιώνεται και αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωής, όμως δυστυχώς δεν σημειώνεται αντίστοιχη πρόοδος στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων τα οποία προκαλούν 7 στους 10 θανάτους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η έκθεση Global Burden of Disease, που παρουσιάζει στοιχεία για τις αρρώστιες, τους θανάτους και τις αναπηρίες σε διάφορες χώρες, αναφέρει ότι από το 1980 ως το 2015 ο παγκόσμιος πληθυσμός είχε κερδίσει επιπλέον μία δεκαετία, με το προσδόκιμο ζωής να φτάνει τα 69 χρόνια για τους άνδρες και τα 74,8 χρόνια για τις γυναίκες.

Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των θανάτων από πολλές μολυσματικές ασθένειες, περιλαμβανομένου του AIDS, της διάρροιας και της ελονοσίας. Το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνει από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνους έχει επίσης μειωθεί, αλλά με πιο αργό ρυθμό.

Η έρευνα εξέτασε 249 αιτίες θανάτου, 315 ασθένειες και τραυματισμούς και 79 αιτίες κινδύνου σε 195 χώρες και περιοχές από το 1990 ως το 2015.

Ο Κρίστοφερ Μάρεϊ, διευθυντής του Institute for Health and Evaluation στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον που ήταν επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι τα αποτελέσματά της παρουσιάζουν μια ανομοιόμορφη εικόνα επιτυχιών στον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο, οι οποίες κυρίως οφείλονται στην οικονομική ανάπτυξη.

«Η ανάπτυξη προωθεί, αλλά δεν καθορίζει την υγεία», τόνισε σε ανακοίνωσή του μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

«Βλέπουμε χώρες που έχουν σημειώσει προόδους πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο θα μπορούσε να εξηγηθεί βάσει του εισοδήματος, της εκπαίδευσης ή της γονιμότητας. Και επίσης βλέπουμε χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, στις οποίες ο πληθυσμός είναι λιγότερο υγιής απ’ όσο θα έπρεπε να είναι βάσει των πόρων του», πρόσθεσε ο Μάρεϊ.

Εκτός από το προσδόκιμο ζωής, η έρευνα εκτίμησε και το προσδόκιμο υγιούς ζωής: τον αριθμό των ετών που οι άνθρωποι μπορούν να περιμένουν ότι θα ζουν έχοντας καλή υγεία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αν και το προσδόκιμο υγιούς ζωής αυξήθηκε στις 191 από τις 195 χώρες κατά 6,1 χρόνια κατά μέσο όρο από το 1991 ως το 2015, δεν αυξήθηκε τόσο όσο το γενικό προσδόκιμο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια με κακή υγεία και αναπηρίες.

Μεταξύ των πιο πλούσιων περιοχών η Βόρεια Αμερική κατέγραψε το χειρότερο προσδόκιμο υγιούς ζωής τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Στις ΗΠΑ ο διαβήτης, που συχνά συνδέεται με την παχυσαρκία, και προβλήματα από την χρήση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης και οπιούχων, επιδεινώνουν δυσανάλογα την υγεία και προκαλούν πρόωρους θανάτους, τονίζει η έρευνα.

Άλλα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι:

  • Επτά στους δέκα θανάτους οφείλονται σε μη μολυσματικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά και ο διαβήτης.
  • Οι πονοκέφαλοι, τα οδοντιατρικά προβλήματα, η απώλεια όρασης και ακοής επηρεάζουν περισσότερους από έναν στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως.
  • Έχει σημειωθεί πρόοδος στον περιορισμό κατανάλωσης μη ασφαλούς νερού και στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, όμως η διατροφή, η παχυσαρκία και η χρήση ναρκωτικών παραμένουν αυξανόμενες απειλές.
  • Περισσότερες από 275.000 γυναίκες πέθαναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού το 2015, οι περισσότερες από επιπλοκές που θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί.
  • Οι θάνατοι νηπίων κάτω των 5 ετών έχουν μειωθεί στο μισό από το 1990, όμως έχει σημειωθεί πιο αργή πρόοδος στη μείωση θανάτων των νεογνών.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ