Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με το «καλό» παράδειγμα μέσα στο υπουργείο Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε κι ο τελευταίος γιατρός που καπνίζει αλλά ούτε κι ο μοναδικός Έλληνας πολιτικός που το κάνει μέσα στο υπουργείο του! Σήμερα όμως, που του έχουν αποστείλει αιτήματα τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου από επιστημονικές εταιρίες και φορείς οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν την Ελλάδα -Ευρώπη, είναι κάπως άκομψο να τον βλέπουμε να "φουμάρει" μέσα στο υπουργείο Υγείας (!) παρουσία δεκάδων άλλων ανθρώπων και μάλιστα στον χωρίς παράθυρα χώρο των συνεντεύξεων... Είναι αν μη τι άλλο θεματοφύλακας του νόμου. Και του αντικαπνιστικού!

Ο νόμος απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς! Τι δεν καταλάβαμε ως λαός; Ακόμα και οι «θεριακλήδες» Τούρκοι δεν διανοούνται να καπνίσουν μέσα σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, καφέ και μπαρ! Και εμείς οι κατά τα λοιπά…Ευρωπαίοι, δεν μπορούμε να κρατηθούμε -αν μη τι άλλο- για να σεβαστούμε αυτούς που δεν θέλουν στο τέλος της ημέρας να μυρίζουν τσιγαρίλα και να τσούζει ο λαιμός τους!

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία απέστειλε χθες σχετικό δελτίο τύπου που μπορείτε να διαβάσετε εδώ στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Προς τους φίλους καπνιστές:
-Το κάπνισμα είναι εξάρτηση που σας στοιχίζει χρόνια και ποιότητα ζωής. Το «ξέρω κάποιον που κάπνιζε και έφτασε τα 100» είναι σήμερα μία διόλου έξυπνη δικαιολογία, αφού γνωρίζουμε πως σ’ όλο τον κόσμο κάθε χρόνο πεθαίνουν πρόωρα 6.000.000 άνθρωποι εξαιτίας του καπνίσματος. Οι μισοί καπνιστές θα πεθάνουν εξαιτίας της ανθυγιεινής συνήθειας τους ( Στοιχεία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας).
-Προσπαθήστε να το κόψετε. Τυχόν αποτυχίες σας δεν είναι δείγμα προσωπικής αδυναμίας, αλλά χρήσιμες εμπειρίες για την επόμενη επιτυχή προσπάθεια σας. Μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια και στήριξη για να απαλλαγείτε από το κάπνισμα.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν καπνίζει, γι΄αυτό και όταν καπνίζετε δίπλα σε άλλους ανθρώπους τους προκαλείτε μεγάλη ενόχληση και ζημιά στην υγεία τους…».

Η δε Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία απέστειλε κι εκείνη χθες σχετικό δελτίο τύπου (διαβάστε το εδώ) για την Παγκόσμια Ημέρα στο οποίο αναφέρει:

«Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με επιστολές του προέδρου του Δ.Σ. κ. Στέφανου Φούσα προς τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Μπασκόζο, ζητάει την πλήρη εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου και την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.

Ταυτόχρονα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία απευθυνόμενη στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ειδικότερα στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, θεωρεί επιβεβλημένο να αναδειχτεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο -μέσω της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων αλλά και με τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου που διαθέτουν οι βουλευτές- ένα μείζον θέμα δημόσιας υγείας όπως αυτό της απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους…».

Ο κ. Πολάκης ωστόσο είναι αδύνατον να προσαρμοστεί στον ρόλο που του εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός και να συμπεριφερθεί ανάλογα με την μόρφωση και την θέση του. Το γεγονός αυτό, ο ίδιος το «γυρίζει» υπέρ του σχολιάζοντας ότι είναι αυθεντικός και υπηρετεί την ουσία αντί για τους τύπους… Αλλά -ακόμα κι αν αυτό ισχύει- όπως είναι γνωστό «η σύζυγος του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια… Πρέπει να φαίνεται κιόλας τίμια!».

Διαβάστε παρακάτω τα σχόλια εκ ΝΔ στο tweeter:

-Giorgos Koumoutsakos ‎@GKoumoutsakos
Υπουργός Υγείας είναι ό,τι του καπνίσει κάνει. Σιγά τώρα…pic.twitter.com/jUPqqlG8kj

8:38 PM – 30 May 2016

1313 Retweets     3232 likes
-Άδωνις Γεωργιάδης ‎@AdonisGeorgiadi
Ο άνθρωπος αυτός ειναι επιφορτισμένος με την εφαρμογή της Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας…σε ποια Χώρα θα στεκόταν;pic.twitter.com/zYhVHn5VdW

2:43 PM – 30 May 2016

125125 Retweets   239239 likes