Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: 10 τρόποι για να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Iatropedia
Η 29η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Απώτερος σκοπός του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και άλλων διεθνών φορέων Υγείας αυτή την ημέρα είναι να υπενθυμίσουν σε όλους τους ανθρώπους, μέσα από δράσεις και ενημερωτικές εκστρατείες, πόσο σημαντική είναι η υγεία της καρδιάς και τι μέτρα μπορεί να πάρει ο καθένας μας για να τη διατηρήσει υγιή.

Είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη εκστρατεία κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD). Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, εστιάζει στις συμβουλές για “υγιείς επιλογές για την καρδιά, για όλους, παντού”.

Με το να υιοθετήσει ο καθένας μας τις συμβουλές για πιο υγιεινές επιλογές για την καρδιά του όπου και αν ζει και εργάζεται, η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς μας ενθαρρύνει να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και προωθεί έναν υγιή καθημερινό τρόπο ζωής για μα εξίσου υγιή και δυνατή καρδιά.

Απλές συμβουλές για να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή

Βάλτε ένα πρόγραμμα

Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα για ύπνο και για να ξυπνάτε κάθε μέρα. Και αν σας αρέσει να ξενυχτάτε, δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι ώστε να κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 ώρες το βράδυ. Επίσης, να θυμάστε ότι ο χρόνος πριν να κοιμηθείτε και αμέσως αφότου ξυπνάτε είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας, τόσο σωματική όσο και ψυχική. Κρατήστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, για να χαλαρώσετε στο τέλος της ημέρας, να αφήσετε το μυαλό σας να χαλαρώσει και να επικεντρωθεί στα καλά πράγματα που έρχονται την επόμενη μέρα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι όταν ξυπνάτε, θα αισθάνεστε ήρεμοι, χαλαροί και έτοιμοι για μια όμορφη μέρα.

Σηκωθείτε από τον καναπέ

Βάλτε επίσης στο πρόγραμμά σας την τακτική σωματική άσκηση. Δεν είναι ανάγκη να πηγαίνετε στο γυμναστήριο, αν δεν έχετε χρόνο, χρήματα ή απλά αν δεν σας αρέσει. Βάλτε τα αθλητικά σας παπούτσια και βγείτε έστω για περπάτημα ή τζόγκινγκ.

Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Δεν γίνεται να τρώτε ό,τι θέλετε, όποτε θέλετε και να περιμένετε να έχετε μια υγιή καρδιά. Ορίστε τα γεύματά σας για τις ώρες που ο οργανισμός σας έχει ανάγκη την ενέργεια και φροντίστε να είναι ισορροπημένα με πολλές σαλάτες, φρούτα και “καλά” λιπαρά.

Προσέξτε τι τρώτε

Το πρωινό σας θα πρέπει να είναι αυτό που σας γεμίζει με καλούς υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Το μεσημεριανό γεύμα είναι μια ευκαιρία για σας να έχετε μια φρέσκια σαλάτα χαμηλή σε θερμίδες με κοτόπουλο ή ψάρι. Κρατήστε το δείπνο μικρό και ελαφρύ. Τα ενδιάμεσα σνακ επίσης δεν θα σας βλάψουν αρκεί να είναι υγιεινές επιλογές, όπως φρουτοσαλάτες σας, smoothies ή σνακ λαχανικών με ντιπ. Να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες διατροφικής αξίας στα συσκευασμένα τρόφιμα πριν τα αγοράσετε.

Πίνετε άφθονο νερό

Πιείτε “στην υγειά” της καρδιά σας με τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού κάθε μέρα. Εκτός από νερό, μπορείτε επίσης να πίνετε πράσινο τσάι που αυξάνει τον μεταβολισμό σας με υγιή τρόπο.

Μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν 50% (!) μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, όταν παίρνουν το γεύμα τους μπροστά στην τηλεόραση.

Μαγειρέψτε μόνοι σας

Περιορίστε τα έτοιμα φαγητά που παίρνετε απ' έξω. Μαγειρέψτε μόνοι σας, ώστε να ξέρετε τι βάζετε στον οργανισμό σας.

Ξεκουραστείτε αληθινά το Σαββατοκύριακο

Ο οργανισμός σας έχει ανάγκη την ξεκούραση στο τέλος κάθε εβδομάδας. Για τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα, αφήστε κάθε “υποχρέωση” στην άκρη και κάντε κάτι που σας ευχαριστεί. Πηγαίνετε για έναν περίπατο, διαβάστε ένα βιβλίο ή μαγειρέψτε κάτι με όλη την οικογένεια.

Ο ένας βοηθάει τον άλλο στην διατήρηση μιας υγιούς ρουτίνας

Δεν είναι εύκολο να μείνει κανείς πιστός σε όλες αυτές τις αλλαγές στην καθημερινότητά του. Μοιραστείτε την πρόθεσή σας για πιο υγιή καρδιά με κάποιον δικό σας άνθρωπο και προσπαθήστε ο ένας να κρατάει τον άλλο “εντός πλαισίου” των επιλογών αυτών για το καλό της υγείας σας.

Γελάστε… με την καρδιά σας

Η καλή ψυχολογία είναι “κλειδί” για πιο υγιή καρδιά. Ό,τι και αν συμβαίνει στην καθημερινότητά σας, κάντε το στην άκρη όταν είστε με καλούς φίλους και την οικογένειά σας. Μην αγχώνεστε διαρκώς για τα πάντα. Δοκιμάστε να γελάτε περισσότερο κάθε μέρα, με κάθε ευκαιρία και αφορμή.

http://www.world-heart-federation.org

http://gulfnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η καρδιά σας μπορεί να έχει μεγαλύτερη ηλικία από εσάς

Καρδιά: 6 «αθώα» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε ποτέ