Παχυσαρκία: Τα κιλά που σκοτώνουν

  • Iatropedia
Μάστιγα της εποχής μας, που κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αναδεικνύεται η παχυσαρκία, απότοκος του σύγχρονου δυτικού τρόπου ζωής.

Πάνω από 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, κυρίως στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, από τη νοσογόνο παχυσαρκία , με τα στοιχεία να δείχνουν πως το 2010, περίπου 43 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε χρόνων ήταν υπέρβαρα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παχυσαρκίας, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αξιώνουν την άμεση λήψη μέτρων και στρατηγικών για την αντιμετώπιση της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Παχυσαρκίας, στην Ευρώπη πάνω από το 50% των ανδρών και των γυναικών είναι υπέρβαροι, ενώ το 23% των γυναικών και το 20% των ανδρών είναι παχύσαρκοι.

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο στην Ελλάδα, όπου οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες αγγίζουν το 53% και το 20% αντίστοιχα, ενώ οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες το 31% και το 15% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η νοσογόνος παχυσαρκία είναι υπεύθυνη για καρδιαγγειακά προβλήματα, κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως το 2008, διαβήτη, μυοσκελετικές παθήσεις και κυρίως οστεοαρθρίτιδα, καθώς και κάποιους τύπους καρκίνου, όπως του ενδομητρίου, του μαστού και του παχέος εντέρου.