Π.Κουρουμπλής: «Στο θέμα των ΜΥΣΥΦΑ μπορεί να έχουμε και διαφορετική κατάληξη»

  • Iatropedia
Τα εμπρός- πίσω κάνει και αυτή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο θέμα της διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ και από άλλα καταστήματα πλην των φαρμακείων... Εκεί που είχαμε πιστέψει ότι κάποια τουλάχιστον από αυτά θα διατίθενται από την 1η Ιανουαρίου 2016 και στα σούπερ μάρκετ, ήρθε νέα δήλωση Κουρουμπλή να μας μπερδέψει πάλι.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Να το ξεκαθαρίσουμε. Τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα είναι…φάρμακα με αντενδείξεις και παρενέργειες. Και κανονικά πριν τα χορηγήσουν ακόμα και οι φαρμακοποιοί ,θα έπρεπε να ρωτούν διεξοδικά τους αγοραστές πως θα τα χρησιμοποιήσουν κι αν παίρνουν άλλα φάρμακα…

Επίσης τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι διατιμημένο προϊόν, τις τιμές του οποίου καθορίζει το εκάστοτε δελτίο τιμών. Αν συνεχίσει να συμβαίνει αυτό, είτε περάσουν στα σούπερ μάρκετ είτε όχι, θα πωλούνται στην ίδια τιμή.

Τώρα, είναι γεγονός ότι οι φαρμακοποιοί δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα να τα κρατήσουν στα δικά τους καταστήματα, επειδή τα φάρμακα αυτά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και έτσι ο κάθε ασθενής τα αγοράζει πληρώνονατς ολόκληρο το αντίτιμο. Αποτελούν δηλαδή ένα έσοδο άμεσο και ξεκάθαρο για τα φαρμακεία.

Τα σούπερ μάρκετ από την πλευρά τους, ειδικά οι μεγάλες αλυσίδες, τα θέλουν μη διατιμημένα και σε ξεχωριστό διάδρομο του κάθε καταστήματος, ώστε να τα αγοράζουν χονδρική με ειδικές συμφωνίες από τις φαρμακαποθήκες ή την φαρμακοβιομηχανία απευθείας και να τα πωλούν πιο φθηνά ολοκληρώνοντας την γκάμα των προϊόντων που διαθέτουν. Θεμιτό κι αυτό, πόσο μάλλον αν εξυπηρετεί καλύτερο τον κόσμο.

Χθες, όμως, ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί στην πράξη το επίμονο και επαναλαμβανόμενο τα τελευταία χρόνια αίτημα των δανειστών που θέλουν τα ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ. Ο λόγος είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που, όπως ανέφερε ο κ. υπουργός, έχει σοβαρές ενστάσεις…

«Στο θέμα των ΜΥΣΥΦΑ μπορεί να έχουμε μια διαφορετική κατάληξη. Ήδη υπήρξε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες, ας περιμένουμε τις επόμενες μέρες. Η έκθεση για τα ΜΥΣΥΦΑ έλεγε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμφωνήσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.). Η έκθεση λοιπόν του ΠΟΥ αναφέρει ότι υπάρχουν ηχηρότατες ενστάσεις για μεταφορά των ΜΥΣΥΦΑ σε άλλα κανάλια διανομής εκτός των φαρμακείων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής μιλώντας στο Mega.

Χθες ήταν να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για το θέμα ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κώστας Λουράντος, αλλά για αδιευκρίνιστους λόγους τελικά δεν μετέβη κάτι που θα συμβεί σήμερα ή τις επόμενες ημέρες.