Π. Κουρουμπλής: Δεν θα «τιμωρούμε» τους καρκινοπαθείς αν δεν έχουν κάνει πρόληψη

  • Iatropedia
Θα δημιουργήσουν ισχυρά κίνητρα, κι όχι τιμωρητικές πολιτικές για να πείσουν επιτέλους τους Έλληνες να κάνουν προληπτικές εξετάσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ειδικά οι εξετάσεις Τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία στις γυναίκες, προστατικό αντιγόνο (PSA) στους άνδρες, και κολονοσκόπηση και στα δύο φύλα πρέπει σε κάποιες ηλικίες να διεξάγονται τακτικά. Αλλά τι θα γίνεται τελικά όταν το άτομο νοσεί επειδή αμέλησε να τις κάνει, θα συζητηθεί όταν το σχέδιο του υπουργείου Υγείας μπει σε διαβούλευση μεταξύ όλων των αρμοδίων φορέων της Υγείας που έχουν πολλές άλλες προτάσεις για τον τρόπο που θα πείσει τους Έλληνες να προσέχουν τον εαυτό τους.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το φως της δημοσιότητας είδε σήμερα το πρωί δήλωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι σύντομα θα βγει σε διαβούλευση σχέδιο για προληπτικές εξετάσεις που θα έχουν σκοπό την πρώιμη διάγνωση του καρκίνων που είναι πιο συχνοί στα δύο φύλα, αλλά θα μπορούσαν να έχουν ξεπεραστεί έυκολα αν τους εντοπίζαμε σε πρώιμα στάδια.

Τέτοιοι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του προστάτη και του παχέως εντέρου.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι για να πειστεί ο κόσμος να κάνει τις εξετάσεις αυτές στο χρονοδιάγραμμα που ορίζει η παγκόσμια ιατρική κοινότητα ώστε να γίνεται σωστή πρόβλεψη και πρώιμη διάγνωση, μπορεί μέχρι και να κληθεί ο ασθενής να πληρώνει μέρος της θεραπείας του.

Αλλά αυτό όπως δήλωσε αποκλειστικά στο iatropedia.gr ο υπουργός Υγείας:

-Πρώτον δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ούτε το ίδιο το μέτρο ,ούτε το ποσοστό συμμετοχής.

-Δεύτερον θα εξασφαλιστεί πρώτα δωρεάν εξέταση σε όλους τους πολίτες (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους) επί σειρά ετών.

Τρίτον θα αξιοποιηθεί διάταξη που έχει ήδη περάσει ο υπουργός Υγείας στο νομοσχέδιο της ΕΡΤ για κοινωνική διαφήμιση ώστε ο κόσμος να ενημερώνεται συνεχώς και διεξοδικά για την αναγκαιότητα της πρόληψης και για τα υψηλά ποσοστά καρκίνου στην χώρα μας που οφείλονται στην αμέλεια!

-Και τέταρτονθα έπρεπε για να εφαρμοστεί να έχει και πολλές άλλες εξαιρέσεις καθώς πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν τον καρκίνο λίγους μήνες αφού έχουν κάνει προληπτικές εξετάσεις ή τον παρουσιάζουν πολύ νέοι πριν αρχίσουν οι προληπτικές εξετάσεις.