Ουρολοίμωξη: Γνωρίστε τον εχθρό του καλοκαιριού και όχι μόνο…

  • Iatropedia
Με τον όρο ουρολοίμωξη εννούμε μολύνσεις και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, όπως είναι τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες. Τα βακτήρια είναι η πιο κοινή αιτία της ουρολοίμωξης. Η λοίμωξη στην ουρήθρα ονομάζεται ουρηθρίτιδα, ενώ στην ουροδόχο κύστη ονομάζεται κυστίτιδα. Τα βακτήρια μπορούν να φτάσουν μέσω των ουρητήρων και να μολύνουν τα νεφρά. Η λοίμωξη του νεφρού ονομάζεται πυελονεφρίτιδα. Το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) προκαλεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ουρολοιμώξεων.

Οι ουρολοιμώξεις είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος λοιμώξεων στον άνθρωπο. Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις για ανατομικούς λόγους, αφού η ουρήθρα της γυναίκας είναι πολύ μικρότερη από του άντρα. Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος να αναπτύξουν έστω ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη ζωή τους είναι μεγαλύτερος από 50%.

Οι κινήσεις που βοηθούν προληπτικά είναι τόσο η καθημερινή υγιεινή της περιοχής γύρω από τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό όσο και η καθαριότητα των εσωρούχων και ο επαρκής αερισμός της περιοχής με φαρδιά ρούχα.

Επίσης είναι σημαντικό ειδικά για τις γυναίκες να μην αναβάλλουν την ούρηση και να ουρούν με τέτοιο τρόπο που να χαλαρώνουν τους μυς του πυελικού εδάφους (καθιστές) και να έχουν μία φυσιολογική ούρηση. Τέτοιες πρακτικές μπορεί να έχουν ως συνέπεια ευκαιριακές ουρολοιμώξεις.

Τέλος, η σεξουαλική πράξη αποτελεί τη συχνότερη αιτία ουρολοιμώξεων. Μετά τη σεξουαλική επαφή, οι περισσότερες γυναίκες έχουν ένα σημαντικό αριθμό βακτηρίων στα ούρα τους, τα οποία όμως φυσιολογικά αποβάλλονται σε 24 ώρες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στους άντρες, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ούρηση και στα δύο φύλα μετά την επαφή.

Συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγούν στον γιατρό:

Συχνουρία, καύσος και πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή στα έξω γεννητικά όργανα κατά την ούρηση, η παρουσία αίματος, ιδιαίτερα στο τέλος της ούρησης, ο τρόμο, το κοιλιακό άλγος και ακόμα και ο πυρετός είναι τα βασικά συμπτώματα.

Επίσης τα ούρα μπορεί να φαίνονται θολά, σκούρα ή αιματηρά ή ακόμη να έχουν μία δυσάρεστη μυρωδιά.