Ουρικό οξύ: Γιατί πρέπει να το προσέχετε

  • Iatropedia
Το υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα ονομάζεται ιατρικά “υπερουριχαιμία”. Το ουρικό οξύ παράγεται κατά την διάσπαση της πουρίνης, μιας ουσίας που υπάρχει σε πολλές τροφές. Μετά την παραγωγή, το ουρικό οξύ μεταφέρεται στο αίμα και περνά μέσα από τα νεφρά σας, όπου το μεγαλύτερο μέρος του αποβάλλεται από το σώμα σας κατά την ούρηση.

Το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας. Δεν είναι, ωστόσο, απαραίτητο, ότι όλοι οι άνθρωποι που έχουν αυξημένο ουρικό οξύ θα υποφέρουν και από ουρική αρθρίτιδα και το ανάποδο.

Αιτίες υπερουριχαιμίας

Η υπερουριχαιμία μπορεί να συμβεί, όταν το σώμα σας, είτε παράγει πάρα πολύ ουρικό οξύ, είτε τα νεφρά σας δεν εξαλείφουν το ουρικό οξύ αρκετά γρήγορα από τον οργανισμό σας.

Το αυξημένο επίπεδο ουρικού οξέος, εκτός από ουρική αρθρίτιδα, μπορεί να προκαλέσει σε μερικούς ανθρώπους την ανάπτυξη πετρών στα νεφρά ή να τους δημιουργήσει νεφρική ανεπάρκεια. Ορισμένοι με υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος μπορεί επίσης να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος, καρδιακή νόσο ή χρόνια νεφρική νόσο, αλλά είναι ακόμα ασαφές κατά πόσον αυτό είναι μια άμεση αιτία ή απλώς αποτελεί πρώιμη προειδοποιητική ένδειξη αυτών των ασθενειών.

Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν υπερουριχαιμία περιλαμβάνουν:

-Διουρητικά φάρμακα

-Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

-Γενετική προδιάθεση (κληρονομικές τάσεις)

-Υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία του θυρεοειδούς)

-Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα

-Νιασίνη ή βιταμίνη Β-3

-Παχυσαρκία

-Ψωρίαση

-Πλούσια σε πουρίνες διατροφή (κρέας, γαύρος, ρέγγα, σάλτσες, ξερά φασόλια, ξερά μπιζέλια, μανιτάρια και άλλες τροφές)

-Νεφρική ανεπάρκεια (η αδυναμία των νεφρών να φιλτράρουν τις άχρηστες ουσίες στο αίμα)

-Σύνδρομο λύσης όγκου (ταχεία απελευθέρωση κυττάρων στο αίμα που προκαλείται από ορισμένους καρκινικούς όγκους ή από χημειοθεραπεία για τους εν λόγω καρκίνους)

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει σας εξετάσεις για να δει εάν έχετε ένα υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος, ή αν είχατε κάποιο επεισόδιο ουρικής αρθρίτιδας. Μπορεί, ωστόσο, να μην έχετε κανένα σύμπτωμα που να σχετίζεται με το αυξημένο επίπεδο ουρικού οξέος και ο γιατρός σας να εντοπίσει την υπερουριχαιμία εμμέσως, δηλαδή μέσω εξέτασης για κάποια άλλη πάθηση.

Αν ανησυχείτε ότι ένα από τα φάρμακά σας μπορεί να σας προκαλέσει υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, μιλήστε με το γιατρό σας. Εν τω μεταξύ, συνεχίστε να παίρνετε τα φάρμακά σας εκτός εάν ο γιατρός σας πει κάτι διαφορετικό.

http://www.mayoclinic.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε ποιες τροφές ρίχνουν το ουρικό οξύ

Ουρικό οξύ: Έξυπνα τρικ για να ''πέσει'' γρήγορα