Όταν το κράτος παθαίνει…Alzheimer και ξεχνά να πληρώσει

e2997f96bf4c599af1bfd477db183bdb.jpg
Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και 6 μήνες οι εργαζόμενοι σε κέντρα ημέρας και ξενώνες για τη νόσο Alzheimer, ενώ η απουσία εξειδικευμένων δομών εντείνει τα προβλήματα 198.000 ασθενών με άνοια και των οικογενειών τους, επισημαίνουν οι ειδικοί, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer στις 21 Σεπτεμβρίου.

Στην Ελλάδα της τρόικας οι ασθενείς με άνοια και οι οικογένειες τους, αλλά και οι άνθρωποι που εργάζονται για την καθημερινή τους φροντίδα φαίνεται ότι δεν έχουν καμία …τύχη.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει απλήρωτους εδώ και 6 μήνες τους περίπου 250 εργαζόμενους σε κέντρα ημέρας και ξενώνες σε όλη τη χώρα, που πλήττονται σοβαρά από την υποχρηματοδότηση.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, καθηγήτρια του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, η χρηματοδότηση του τομέα ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν στα 90 υπολογίζεται το σύνολο των διαθέσιμων χρημάτων για την ψυχική υγεία.

Η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας έχει πλήξει και τους συλλόγους που ασχολούνται με την άνοια, καθώς από τους 33, μόλις οι 13 παραμένουν ενεργοί, οι υπόλοιποι έχουν παγώσει τις δραστηριότητες τους, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Αλλά και οι οικογένειες των 198.000 ανοϊκών ασθενών περνούν το δικό τους δράμα, καθώς την ώρα που τα περιστατικά αυξάνονται ραγδαία, η χώρα μένει χωρίς εξειδικευμένες δομές φιλοξενίας.

Εκτός αυτού, «δεν υπάρχουν επιδόματα για περιθάλποντες ακόμη και στα προχωρημένα στάδια της άνοιας, δεν διατίθενται κονδύλια για έρευνα και δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο», τόνισε η πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας, Παρασκευή Σακκά.

Αν δεν βρεθεί θεραπεία εκτιμάται ότι παγκοσμίως οι ασθενείς με άνοια, πιο συχνή μορφή της οποίας είναι και η νόσος Alzheimer (60% των περιπτώσεων), θα διπλασιαστεί την επόμενη εικοσαετία και θα τριπλασιαστεί έως το 2050. Τώρα υπολογίζονται στα 35,6 εκατομμύρια, με 7,7 εκατομμύρια νέα περιστατικά να προστίθενται ετησίως.

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όλες οι ειδήσεις

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν

Top 5 Trends