Όταν τα χρήματα από τον καπνό γίνονται…καπνός! Που καταλήγει ο φόρος των τσιγάρων;

  • Iatropedia
Η πρόσφατη αύξηση στην τιμή των τσιγάρων έκανε πολλούς να ικανοποιηθούν δεδομένου ότι με βάση τις δηλώσεις της κυβέρνησης αλλά και το σχετικό νόμο τα χρήματα αυτά θα κατέληγαν στο χώρο της Υγείας…Η πραγματικότητα όμως άλλα αποδεικνύει.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μπορεί ο νόμος να προβλέπει ξεκάθαρα ότι τα έσοδα από τη φορολόγηση των τσιγάρων να πρέπει να φθάνουν στα ταμεία του υπουργείου Υγείας για να ενισχύονται οι δομές, στο δρόμο όμως τα μετρητά φαίνεται ότι καταλήγουν σε άλλα ταμεία για να καλυφθούν άλλες ανάγκες.

Ο νόμος αναφέρει: «τα έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση των συντελεστών του φόρου κατανάλωσης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, ενισχύουν τις πιστώσεις του Υπουργείου Υγείας και θα διατεθούν για την υγεία».

Η κυβέρνηση όπως φαίνεται παρέχει μόνο μέρος των χρημάτων αυτών στην Υγεία για να καλύψει άλλες …τρύπες.

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή από τους βουλευτές, τα συνολικά έσοδα από τη φορολογία καπνού για το έτος 2012 ανήλθαν, σύμφωνα με τον απολογισμό του Υπ. Οικονομικών που αφορούσε το σκέλος των δημοσίων εσόδων στα 3.798.500.000 ευρώ, ενώ βάσει της κατανομής πιστώσεων του Υπουργείου Υγείας ο συγκεκριμένος κωδικός είχε πιστωθεί με 8.214.200 ευρώ.

Και το ζήτημα είναι ότι παραμένει άγνωστο ποιες ακριβώς δαπάνες καλύφθηκαν με τα 8 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στην υγεία αλλά και τι ακριβώς έγινε με τα έσοδα των επόμενων ετών.

Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν όταν αυξάνονται οι έλεγχοι αλλά και τα πρόστιμα για την παράβαση του νόμου περί απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατροί σε ρόλο …οδηγών στην Κεφαλονιά! Τι έφεραν οι διαθεσιμότητες

«Εκλογές τον Οκτώβριο ή καθόλου»! Η μάχη της κάλπης και στους ιατρικούς συλλόγους

ΣΟΚ: Αύξηση 70% των κλήσεων για αυτοκτονίες! Η Ελλάδα της κρίσης σκοτώνει τους Έλληνες

Φαγητό με…delivery στους ασθενείς του ΕΣΥ! Άδωνις:»Και λουκέτα σε μαγειρεία νοσοκομείων»