Όταν ομιλούμε για «κατάρρευση» του ΕΣΥ, κυριολεκτούμε: Πέφτουν μπαλκόνια!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
νοσοκομειακοί γιατροί
"Οποιαδήποτε καθυστέρηση (στην λύση των βασικών προβλημάτων του ΓΝΑ Αλεξάνδρα) θα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών", κρούουν τον κώδωνα από το Σωματείο εργαζομένων σε επιστολή που απέστειλαν προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις. Την ίδια ώρα, ένα βίντεο δείχνει μπαλκόνια που ...πέφτουν στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής!

Το βίντεο το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω 

https://www.facebook.com/stirixi.genikou.nosokomeiou.komotinis/videos/1575968846029586/

τραβήχτηκε χθες το πρωί στην κάτω πλευρά ενός μπαλκονιού μιας από τις κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ενός νοσοκομείου του ΕΣΥ που καταρρέει… Μια μέρα πριν, το είχε ξεκολλήσει και μάλιστα …έπεσε ένα τεράστιο κομμάτι σίδερο, στο από κάτω μπαλκόνι! Ευτυχώς δεν βρισκόταν κανείς εκείνη τη στιγμή στο σημείο και δεν υπήρξε τραυματισμός. Ήδη ολόκληρο το μπαλκόνι έχει πάρει επικίνδυνη κλίση, προς τα έξω…

Τα χάλια του «Αλεξάνδρα»

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» απέστειλε την παρακάτω επιστολή στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις αλλιώς θα ξεκινήσουν κινητοποίησεις….

«Το νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό έχει μείωση μεγαλύτερη του 50% από τις οργανικές θέσεις, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει αύξηση των ασθενώ που προσέρχονται κατά 30%, λόγω της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης. Οι μαίες και οι νοσηλευτές εργάζονται χωρίς ρεπό, χωρίς τη δυνατότητα λήψης κανονικών αδειών και με μία αναλογία νοσηλευτή ανά ασθενείς που φτάνει το 1/30.

Στις τέσσερις μονάδες που λειτουργούν στο Νοσοκομείο μας, η αναλογία φτάνει το 1/10 καθιστώντας τα αντίστοιχα τμήματα επιρρεπή σε ατυχήματα και λοιμώξεις. Ο ρόλος τους αμβισβητείται και κρίνεται επικίνδυνη η λειτουργία τους.

Η λύση προσωρινού προσωπικού με 5μηνες και 8μηνες συμβάσεις είναι αναποτελεσματική, αφού μόλις το προσωπικό εκπαιδεύεται, αποχωρεί και συγχρόνως παραμένει κενό μέχρι την επαναπρόσληψη. Υπάρχουν τμήματα που πλέον θα πρέπει να κλείσουν, καθώς δεν δύνανται να καλύψουν τις βάρδιες. Οι νοσηλευτές είναι σε απόγνωση και παρά την επισήμανση του προβλήματος από τους προϊστάμενους, τους Τομεάρχες και την Διευθύνουσα, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανταπόκριση.

Δεύτερον, το μικροβιολογικό τμήμα στερείται πλέον ειδικευμένων ιατρών ενώ η αιμοδοσία δεν μπορεί να λειτουργήσει. Υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις ιατρών που πλημμελώς καλύπτονται από επικουρικούς, οι οποίοι μόλις εκπαιδεύονται αποχωρούν, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια.

Τρίτον, οι τραυματιοφορείς – νοσηλευτές είναι είδος πολυτελείας και η μετακίνηση ασθενών γίνεται από συνοδούς. Οι υπάρχοντες τραυματιοφορείς δουλεύουν στα όρια υπερκόπωσης, μία και περισσότερες φορές ένας τραυματιοφορέας καλύπτει 100 κλίνες, συμπεριλαμβανομένης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Τέταρτον, υπάρχει ένας κλιβανιστής, χωρίς δυνατότητα ασθένειας ή άδειας.

Πέμπτον, η μηχανογράφηση διαθέτει μόνο δύο άτομα, αντί για έξι, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να καταρρέει πληροφοριακά, οι διοικητικές υπηρεσίες να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες και το Νοσοκομείο να δίνει την εικόνα τριτοκοσμικής υπηρεσίας.

Έκτον, το διοικητικό προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, εργαζόμενο και υπερωριακά, χωρίς αμοιβή, προκειμένου να ανταπεξέλθει, ενώ παρατηρείται πλήρης έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης, λόγω της τραγικής μείωσης του προσωπικού.

Έβδομον, το τεχνολογικό (παραϊατρικό) προσωπικό δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις βάρδιες, με αποτέλεσμα να επιστρατεύονταιι συνεχώς το φιλότιμο για να λειτουργούν τα διάφορα τμήματα, ενώ υπάλληλοι ΔΕ κάνουν χρέη ΤΕ, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται (μείωση 55%).

«Κατόπιν των παραπάνω και γνωρίζοντας ότι το Νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά, ειδικά για μαιευτικά και παιδιατρικά περιστατικά, σας επισημαίνουμε ότι, το Νοσοκομείο έφτασε σε οριακό σημείο λειτουργίας, με συνθήκες εξαθλίωσης πλέον των εργαζομένων και χωρίς δυνατότητα χορήγησης αδειών. Λόγω της έλλειψης του νοσηλευτικού προσωπικού, το Νοσοκομείο θα προβεί σε σύμπτυξη τμημάτων με αποτέλεσμα τη μείωση των ενεργών κλινών.

Είμαστε υποχρεωμένοι να σας ενημερώσουμε και να επικαλεστούμε την ευαισθησίας σας, προσμένοντας σε άμεση ανταπόκριση… Αναμένουμε το ταχύτερο δυνατό έγγραφη δέσμευσή σας, για τις άμεσες δράσεις και όχι για τις προθέσεις σας, προτού προβούμε σε οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης, για την οποία δεσμευόμαστε».

 

Δείτε το έγγραφο για το ΓΝΑ «Αλεξάνδρα»:

alexandra eggafo