Όταν και οι αξονικές σε καιρό τρόικας γίνονται είδος πολυτελείας!

  • Iatropedia
Αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση αναγκάζει πλέον όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν 15% από την τσέπη τους για να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις ενώ στο παρελθόν δεν πλήρωναν τίποτε προκειμένου να εισπράξει χρήματα, κάνετε λάθος! Η κυβέρνηση απλά σκέφτεται την υγεία των Ελλήνων. Άλλωστε οι διεθνείς μελέτες είναι σαφείς: κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις και ειδικά οι αξονικές τομογραφίες μπορεί να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνες. Τι λένε οι έρευνες που προφανώς αξιοποίησε δεόντως το υπουργείο Υγείας;

Τόσο οι διεθνείς όσο και ελληνικές μελέτες αναφέρουν ότι η αξονική τομογραφία μπορεί να γίνει ακόμη και επικίνδυνη. Είναι ενδεικτικό όπως προκύπτει και από μελέτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Αμερική η ακτινοβολία της αξονικής τομογραφίας προκαλεί ετησίως 3.000 θανατηφόρους καρκίνους, ενώ η αυξητική τάση στη χρήση της αγγίζει το 10% επιβαρύνοντας το κοινωνικό σύνολο.

Όμως το θετικό είναι ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας πολύ σύντομα θα ανατρέψει τα πράγματα καθώς με την εισαγωγή των πολυτομικών αξονικών τομογράφων οι συνθήκες για τους ασθενείς θα γίνουν πολύ πιο ασφαλείς.

Μέχρι τότε πάντως η Ελλάδα θα κατέχει από τους πιο υψηλούς δείκτες στη χρήση των αξονικών ενώ και οι αγορές έχουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 8%.

Γι αυτό και βρισκόμαστε πάνω πάνω στη λίστα του ΟΟΣΑ με τις χώρες με τη μεγαλύτερη χρήση καθώς αντιστοιχούν 0,32 αξονικές τομογραφίες ανά άτομο, όταν στην Αμερική η αντιστοιχία ανέρχεται σε 0,18 ανά άτομο και στην Αγγλία είναι 0,03 ανά άτομο.

Καθόλου τυχαία λοιπόν η κυβέρνηση δε σκέφτηκε να επιβάλει συμμετοχή 15% στη χρήση των διαγνωστικών εξετάσεων. Έτσι για να προσέχουμε την υγεία μας…

Δήμητρα Ευθυμιάδου