Όταν η μυωπία εμποδίζει την άθληση

  • Iatropedia
Όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, τόσο επαγγελματικά όσο κι ερασιτεχνικά, έχουν αυξημένες απαιτήσεις από την όρασή τους. Σχεδόν όλα τα sports απαιτούν καλό οπτικό πεδίο και άριστο συντονισμό όρασης και χεριού-ποδιού.

Της Έλενας Κεφάλα, MICOpth

Χειρουργού Οφθαλμίατρου

Προβλήματα με φακούς επαφής και γυαλιά

Οι αθλητές-μύωπες αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα τόσο με τη χρήση των γυαλιών οράσεως, όσο και με τους φακούς επαφής. Τα γυαλιά δημιουργούν προβλήματα τραυματισμών, μειωμένου «καθαρού» πεδίου, όσο και περιφερειακής παραμόρφωσης του πεδίου. Η ομαλή χρήση των φακών επαφής δυσκολεύει από σκόνη, ιδρώτα, μολύνσεις.

Διόρθωση μυωπίας για χόμπυ και άθληση

Λύση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να δώσει η σύγχρονη διαθλαστική χειρουργική, όπου με τη χρήση laser μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις και την άνεση στις αθλητικές δραστηριότητες, προσφέροντας καλή ποιότητα όρασης και βάθος πεδίου.

Η επιλογή της μεθόδου διόρθωσης της μυωπίας με laser λαμβάνει κυρίως υπόψη το είδος του αθλήματος ή της δραστηριότητας (χόμπυ). Ο άξονας είναι πάντα η ασφάλεια των οφθαλμών.

Δυναμικά αθλήματα και laser

Αθλήματα στα οποία υπάρχει στενή επαφή (πχ πολεμικές τέχνες, ποδόσφαιρο, μπάσκετ) έχουν αυξημένο κίνδυνου μετεγχειρητικού τραυματισμού του ματιού. Στις περιπτώσεις αυτές η ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η PRK, στην οποία δεν υπάρχει δημιουργία κρημνού (flap), ο οποίος σε περίπτωση τραυματισμού κατά την πρώιμη μετεγχειρητική περίοδο, μπορεί να «διπλώσει» δημιουργώντας προβλήματα.

Γιατί ο Tiger Woods έκανε LASIK

Αθλήματα ή δραστηριότητες, στα οποία δεν υπάρχει επαφή ή αυτή είναι μικρού βαθμού (πχ. τέννις, στίβος, καταδύσεις, τζόκινγκ, γκολφ), μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος LASIK. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι ο παγκοσμίου φήμης πρωταθλητής γκολφ Tiger Woods.

Οδηγίες και προσοχή μετά την επέμβαση με laser

Οι αθλητές που υποβάλλονται σε διαθλαστικές επεμβάσεις διόρθωσης μυωπίας με laser πρέπει να δίνουν προσοχή στις μετεγχειρητικές οδηγίες του οφθαλμιάτρου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν στον άμεσο χρόνο αποθεραπείας (περίπου 2 εβδομάδες) στον οποίον πρέπει να απέχουν από έντονες προπονήσεις και αγώνες. Γι’ αυτό γίνεται συνεννόηση με τον ειδικό οφθαλμίατρο και προγραμματισμός έτσι ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος χρόνος για την επέμβαση με βάση το πρόγραμμά τους.

Έλενα Κεφάλα, MICOpth

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

email: info@lasermiopias.gr

http://lasermiopias.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί η πολλή άσκηση βλάπτει την υγεία;

Πόσα λεπτά άθλησης είναι απαραίτητα καθημερινά για τα παιδιά;