Όταν η ιατρική έχει έμπνευση! 2ο μέρος

  • Iatropedia
Τρεις συνηθισμένες τροφές μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, τέσσερα κοινά φάρμακα παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν τους καρκίνους και τα πολλά λίπη προκαλούν Αλτσχάιμερ ..Σε αυτά και σε άλλα συμπεράσματα οδηγήθηκαν οι επιστήμονες μετά από έρευνες που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι αποφαίνονται οι επιστήμονες όταν έχουν έμπνευση.

Του Αχιλ.Ε.Γεωργιάδη Ρευματολόγου

Τέσσερα κοινά φάρμακα παρουσίασαν επικίνδυνες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η αζιθρομυκίνη ενοχοποιήθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο για δημιουργία Torsades de pointes μια σοβαρή ηλεκτροκαρδιογραφική ανωμαλία. που θα πρέπει να γνωρίζει ο γιατρός πριν χορηγήσει το φάρμακο σε κάποιον ασθενή.

1. Oι fluoroquinolones μια γνωστή και πολυσυνταγογραφούμενη ομάδα αντιβιοτικών αποδείχθηκε ότι μπορούν να δημιουργήσουν μόνιμη περιφερική νευροπάθεια.

2. Το αντιβιοτικό clarithromycin δεν θα πρέπει να συνδυάζεται για κανένα λόγο με αποκλειστές του ασβεστίου που χορηγούνται σαν αντιυπερτασικά, διότι ο συνδυασμός προκαλεί σοβαρές νεφρικές βλάβες, έντονη υπόταση και θάνατο.

3. Οι στατίνες προκαλούν σε αυξημένη συχνότητα, πλην των εντόνων διαχύτων μυϊκών αλγών και εξαρθρήματα και διαστρέμματα.

FDA and Medscape

Τρεις συνηθισμένες τροφές μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα:

Α. Πάνω από 28 καφέδες την εβδομάδα αυξάνουν εντυπωσιακά την θνησιμότητα σε άτομα νεότερα των 55 ετών (www.myoskeletiko.com).

Μια σημαντική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό μεγάλου κύρους Mayo Clinic Proceedings, έδειξε αύξηση του κινδύνου θανάτου στο επίπεδο του 56%, σε άτομα κάτω των 55 ετών, που πίνουν πάνω από 28 ποτήρια καφέ την εβδομάδα. Το περίεργο ήταν ότι στα άτομα πάνω των 55 ετών ο καφές δεν προκαλούσε το ίδιο πρόβλημα. Το δείγμα που μελετήθηκε ήταν 43.727 άτομα, 33.900 άνδρες και 9.827 γυναίκες και η διάρκεια παρατήρησης ήταν 17 έτη κατά μέσον όρο.

Όσο πιο νέοι ήταν οι άνδρες τόσο ο κίνδυνος για μεγαλύτερη θνησιμότητα ήταν μεγαλύτερος ακόμη και για μικρότερη κατανάλωση καφέ των 28 ποτηριών την εβδομάδα. Ο κίνδυνος θανάτου απόλα τα αίτια γινόνταν στατιστικά σημαντικός και ανερχόνταν εντυπωσιακά, στο 56% συγκριτικά με τους συνομήλικούς τους που δεν έπιναν καφέ, όταν η ποσότητα ξεπερνούσε τα 28 ποτήρια την εβδομάδα. Δεν υπήρξαν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Junxiu Liu et al., Mayo Clinic Proceedings, 2013; DOI: 10.1016/j.mayocp.2013.06.020

Οι τυποποιημένοι χυμοί φρούτων είναι επικίνδυνοι!! (www.myoskeletiko.com)

Επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (American Heart Association (AHA) Epidemiology and Prevention/Nutrition, Physical Activity and Metabolism 2013 Scientific Sessions) των Singh και συνεργατών, έδειξε ότι η κατανάλωση τυποποιημένων χυμών φρούτων προκάλεσε περισσότερους από 184.000 θανάτους κατά την διάρκεια του 2010. Οι θάνατοι αυτοί όταν αφορούσαν ενήλικες ασθενείς οφείλονταν κυρίως σε σακχαρώδη διαβήτη και λιγότερο σε καρδιαγγειακά συμβάματα ή σε καρκίνο.

Στις ΗΠΑ ειδικά, η μελέτη έδειξε ότι οι θάνατοι που οφείλονταν στους τυποποιημένους χυμούς, ήταν 25.000 περίπου το 2010. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης απαγόρευσε τα τυποποιημένα ποτά να κυκλοφορούν σε μεγάλες συσκευασίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το 78% του συνολικού αριθμού θανάτων στον κόσμο προέρχονταν από χώρες μέτριας και όχι υψηλής οικονομικής δυνατότητας. Η χώρα που σύμφωνα με την μελέτη κατέχει το ρεκόρ στους θανάτους, που οφείλονται στους τυποποιημένους χυμούς, είναι το Μεξικό, με 318 θανάτους για κάθε εκατομμύριο ενήλικες.

Παρά την έντονη κριτική που δέχτηκαν οι ερευνητές, ιδιαίτερα από την Αμερικανική Ενωση Ποτών, η μελέτη αυτή αποτελεί κατά την άποψή μου ένα ηχηρότατο καμπανάκι για τον κίνδυνο που μπορούν να δημιουργήσουν απλά προϊόντα της σύγχρονης διατροφής και του life style σε ενήλικες και παιδιά. Για ακόμη φορά, η υπερβολή στην διατροφή είναι μάλλον επικίνδυνη και όπως έλεγε ένας σοφός «το λίγο πιο πολύ κάνει περισσότερο κακό, από το λίγο πιο λίγο».

American Heart Association Epidemiology and Prevention/Nutrition, Physical Activity and Metabolism Singh GM, et al «Mortality due to sugar-sweetened beverage consumption: A global, regional, and national comparative risk assessment» AHA EPI/NPAM; Abstract EPI-13-A-879-AHA

Γ. Tα αντιοξειδωτικά – αντιγηραντικά φάρμακα ενισχύουν τους καρκίνους! (www.myoskeletiko.com)

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του στο περιοδικό Open Biology, ο J. D. Watson, βραβείο Nobel στη Ιατρική, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην αθρόα κατανάλωση αντιοξειδωτικών φαρμάκων, που γίνεται (κυρίως από τις γυναίκες) για να σταματήσουν την φυσιολογική γήρανση.

Η ερμηνεία είναι απλή: αφού πιστεύουμε ότι τα αντιοξειδωτικά φάρμακα (όπως π.χ. η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, η β-καροτίνη, η βιταμίνη Α, το σελήνιο και άλλα) σταματούν τον θάνατο των φυσιολογικών κυττάρων του σώματος, επιμηκύνοντας έτσι τη ζωή, γιατί να μην σταματούν και τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων, αναπτύσσοντας με αυτό τον τρόπο, τοπικά, τον καρκίνο και ενισχύοντας την επέκταση των μεταστάσεων του;

Την απλή αυτή σκέψη έκανε ο καθ. Watson και την απέδειξε με διάφορα παραδείγματα όπως:

Στα φυσιολογικά κύτταρα οι ενώσεις του DNA και RNA είναι αυτές που διατηρούν το κύτταρο ζωντανό και λειτουργικό. Οταν ο οργανισμός αποφασίσει ότι κάποιο κύτταρο ολοκλήρωσε την ζωή του και πρέπει να ανανεωθεί από κάποιο νεώτερης ηλικίας, τότε παράγει οξειδωτικά προϊόντα, τα οποία καταστρέφουν τις ενώσεις DNA και RNA και το κύτταρο πεθαίνει ή όπως επιστημονικά ονομάζεται ο φυσιολογικός κυτταρικός θάνατος, υφίσταται «απόπτωση».

Τα φυσιολογικά ενδογενή αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις οξειδωτικές ρίζες (οι οποίες καταστρέφουν τις ενώσεις του DNA και του RNA) και προφυλάσσουν τα κύτταρα από τον πρόωρο θάνατο.

Ο οργανισμός δηλαδή έχει έναν εσωτερικό μηχανισμό προστασίας για να διατηρεί την ισορροπία στην διάρκεια επιβίωσης των διαφόρων κυττάρων του. Σε περιπτώσεις όμως που έχουμε καρκινικά κύτταρα, τα οποία θέλουμε να σκοτώσουμε, χορηγούμε τις διάφορες αντικαρκινικές θεραπείες (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία κ.ά.) που δρούν, οι περισσότερες από αυτές, διεγείροντας την φυσιολογική οξειδωτική διαδικασία και έτσι σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Εάν εμείς χορηγήσουμε εξωγενώς, σαν φάρμακο, μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, τότε αυτές θα αναστείλουν την οξειδωτική διαδικασία και τα καρκινικά κύτταρα δεν θα πεθάνουν. Σύμφωνα δηλαδή με αυτή την άποψη, η χορήγηση εξωγενών αντιοξειδωτικών φαρμάκων, καταργεί πλήρως την αντικαρκινική θεραπεία και βοηθά στην επέκταση του όγκου, τόσο τοπικά όσο και δημιουργώντας μεταστάσεις.

Σε πειραματόζωα η χορήγηση του 3-bromopyruvate, δηλαδή μιας ουσίας που καταργεί την δράση των φυσιολογικών ενδογενών αντιοξειδωτικών ουσιών, άρα αυξάνει την φυσιολογική οξείδωση, έχει σαν αποτέλεσμα, ο θάνατος των καρκινικών κυττάρων του ήπατος να επέρχεται 10 φορές ταχύτερα από ό,τι στα φυσιολογικά ηπατικά κύτταρα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη εξάλειψη του όγκου και την ίαση, τουλάχιστον στα πειραματόζωα.

Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι τα αντιοξειδωτικά φάρμακα, παρά την ευρύτατη κατανάλωσή τους, δεν φαίνεται να μειώνουν την θνησιμότητα ή να επιδρούν αρνητικά στην εμφάνιση των καρκίνων.

Ο καθ. Watson αναφέρει στο άρθρο του και άλλα παραδείγματα, τα οποία όμως, για να κατανοηθούν, απαιτούν πιο ειδικές γνώσεις μοριακής βιολογίας και γενετικής, αλλά και αυτά καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή η συνεχής χρήση αντιοξειδωτικών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει έξαρση των καρκινικών όγκων και να εξουδετερώσει την αντικαρκινική θεραπεία.

Για μια ακόμη φορά οι έρευνες δείχνουν ότι η προσπάθεια να ανασταλεί το γήρας πρέπει να συνεχισθεί με άλλους τρόπους και όχι με αυτά τα φάρμακα. Μέχρι να το επιτύχουμε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να χαιρόμαστε την ζωή μας, όσο χρονικό διάστημα πρόκειται να διαρκέσει. Ο Κάφκα είπε: Οι νέοι είναι χαρούμενοι, γιατί έχουν την ικανότητα να βλέπουν την Ομορφιά. Όποιος διατηρεί αυτή την ικανότητα, δε γερνά ποτέ!

Watson J «Oxidants, antioxidants and the current incurability of metastatic cancers» Open Biol 2: 120144

Διατροφικά νέα για να αποφύγετε (;) το Alzheimer.

H International Conference on Nutrition and the Brain στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο του 2013 αποφάσισε να καθορίσει διατροφικές συνήθειες που μπορούν να καθυστερήσουν το Alzheimer και αυτές είναι:

1. Μην τρώτε πολλά λίπη και τηγανητά από τα fast foods.

2. Τρώτε σαλάτες και φρούτα.

3. Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα προσφέρουν την απαραίτητη βιταμίνη E.

4. Χρήσιμη είναι και η βιταμίνη B12 σε ποσότητα 2.4 mcg την ημέρα που συνήθως λαμβάνεται από τρόφιμα που είναι ενισχυμένα με αυτήν.

5. Οταν διαλέγετε να πάρετε σκευάσματα που περιέχουν πολυβιταμίνες καλύτερα να αποφεύγετε αυτά που έχουν σίδηρο και χαλκό.

6. Καλόν είναι να αποφεύγετε τρόφιμα ή φάρμακα που περιέχουν αλουμίνιο όπως αντιόξινα, baking powder και άλλα.

7. Τέλος το περπάτημα περίπου 40 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα είναι πολύ χρήσιμο

PCRM | Dietary Guidelines for Alzheimer’s Prevention. pcrm.org‎

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος

www.myoskeletiko.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν η ιατρική έχει έμπνευση! 1ο μέρος