Όταν η ιατρική έχει έμπνευση! 1ο μέρος

  • Iatropedia
Οι επιστήμονες κάθε χρόνο.. ''πέφτουν με τα μούτρα'' στον αγώνα της αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων υγείας, που ταλαιπωρούν πολλούς από εμάς. Έτσιαλλάζουν ή αναθεωρούν ιατρικές οδηγίες τις οποίες μέχρι πρότινος οι ασθενείς τις ακολουθούσαν κατά γράμμα, ανακηρύτουν την παχυσαρκία νόσο και διαπιστώνουν ότι το αμερικανικό ποδόσφαιρο αυξάνει την άνοια και την κατάθλιψη. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι αποφαίνονται οι επιστήμονες όταν έχουν έμπνευση

Του Αχιλ.Ε.Γεωργιάδη Ρευματολόγου

1. Άχρηστες Ιατρικές εξετάσεις και επεμβάσεις

Δεκαεπτά Ιατρικές εταιρείες των ΗΠΑ συστήνουν στα μέλη τους να αποφεύγουν εξετάσεις και ιατρικές επεμβάσεις που κοστίζουν πολύ και δεν φαίνεται να προσφέρουν ουσιαστική διαγνωστική βοήθεια ή θεραπεία.

Μερικές από αυτές είναι: 1) Μην ζητάτε εξέταση των καρωτίδων σε ασθενείς που δεν έχουν συμπτώματα.

2) Μην ζητάτε συνεχώς εξέταση σακχάρου αίματος σε ασθενείς που είναι πάνω από 65 ετών, πάσχουν από Διαβήτη τύπου 2 και παίρνουν κανονική αντιδιαβητική θεραπεία από του στόματος.

3) Μην ελέγχετε συστηματικά τις γυναίκες για καρκίνο των ωοθηκών χωρίς να υπάρχουν στοιχεία ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έχει αυξημένο κίνδυνο.

4) Αποφεύγετε τα stress ηχοκαρδιογραφήματα σε άτομα που δεν συγκεντρώνουν κριτήρια για καρδιαγγειακό κίνδυνο.

5) Μην προκαλείτε τοκετό είτε με φάρμακα, είτε με καισαρική τομή πριν συμπληρωθούν 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης, εκτός εάν υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος. Και πολλές άλλες περίπου 90, που θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση (Choosing Wisely' Targets 90 More Dubious Tests, Therapies. Medscape.com).

2. Οι πέντε πιο άχρηστες και πανάκριβες θεραπείες

Στις 10 Ιουλίου του 2013 οι πιο εξειδικευμένοι σε διάφορα θέματα γιατροί των ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν ότι οι 5 πιο άχρηστες και κοστοβόρες θεραπείες είναι:

1) Η χορήγηση αντιβιοτικών σε ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

2) Οι μεταγγίσεις αίματος. Για την χρησιμότητα ή μη χρησιμότητα των οποίων θα πρέπει να εκπαιδευτούν περισσότερο οι γιατροί.

3) Η τυμπανοστομία με ειδικούς σωληνίσκους. Πρόκειται για μια επέμβαση που χρησιμοποιούν στα παιδιά οι ΩΡΛ τις περισσότερες φορές χωρίς συγκεκριμένη ένδειξη.

4) Ο πρόωρος τοκετός χωρίς ιατρική ένδειξη.

5) Ο καθετηριασμός της καρδιάς και η τοποθέτηση stent στα αγγεία χωρίς να υπάρχει σαφής ιατρικός λόγος (ama-assn.org › News › 2013 AMA Press Releases and Statements).

3. Αλλαγή των οδηγιών για την χοληστερίνη και την λήψη στατινών

Τον Νοέμβριο του 2013 δημοσιεύθηκαν οι καινούργιες οδηγίες για την επικινδυνότητα της χοληστερίνης του αίματος. Οι συγγραφείς δεν θεωρούν πλέον ότι η θεραπεία της χοληστερίνης με στατίνες θα πρέπει να εξαρτάται μόνο από τα επίπεδα της HDL αλλά κυρίως της LDL που ανευρίσκουμε στο αίμα αλλά και από άλλα κριτήρια όπως:

1) Εάν τα άτομα έχουν κλινικές ενδείξεις καρδιαγγειακής νόσου αρτηριοσκληρωτικής αιτιολογίας.

2) Εάν τα άτομα έχουν LDL>190 mg/dL, όπως αυτά που πάσχουν από οικογενή υπερχοληστεριναιμία.

3) Εάν τα άτομα έχουν ηλικία μεταξύ 40 έως 75 ετών πάσχουν απο διαβήτη, έχουν LDL μεταξύ 70 και 189 mg/dL και δεν έχουν ενδείξεις για αρτηριοσκληρυντική καρδιαγγειακή νόσο.

4) Εάν τα άτομα δεν έχουν καρδιαγγειακή νόσο, έχουν LDL μεταξύ 70 και 189 mg/dL και έναν προβλεπόμενο 10ετή κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο > από 7,5% (Stone NJ et al. Circulation. 2013; doi:10.1161/01.cir.0000437738.63853.7a).

Σχόλιο: Με απλά λόγια μας λένε πάρτε όλοι στατίνες μετά την ηλικία των 40 ετών.

4. Ανακήρυξη της Παχυσαρκίας σαν νόσου

Τον Ιούνιο του 2013, στο ετήσιο συνέδριο της, η Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία ανακήρυξε την παχυσαρκία σαν νόσο. Η κίνηση αυτή δημιούργησε μεγάλο σάλο μεταξύ των ιατρών, των ΜΜΕ, των ασφαλιστικών εταιρειών και της πολιτικής ηγεσίας διότι το 35,7% των Αμερικανών είναι παχύσαρκοι και η παχυσαρκία αποτελεί ίσως το κυριότερο αίτιο θανάτου που μπορεί να προληφθεί (American Medical Association (AMA) 2013 Annual Meeting, June 15 – 19, 2013; Chicago, Illinois).

Σχόλιο: Τα επόμενα χρόνια προβλέπω ότι τα Ινστιτούτα αδυνατίσματος θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΠΥ.

5. Το Αμερικανικό Ποδόσφαιρο αυξάνει την άνοια και την κατάθλιψη

Τον Ιανουάριο του 2013 δημοσιεύθηκε μια μελέτη που απέδειξε ότι οι αθλητές του Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου πάσχουν συχνότερα από άνοια, κατάθλιψη και άλλες νευρολογικές παθήσεις που οφείλονται στους συνεχείς τραυματισμούς τους κατά τη διάρκεια των αγώνων. Γιαυτό τον λόγο, τον Αύγουστο του 2013 η Εθνική τους συνομοσπονδία αποφάσισε να εκταμιεύσει 765 εκατομμύρια δολλάρια για να καλύψει τις μηνύσεις που είχαν κάνει εναντίον της οι συγκεκριμένοι αθλητές γιατί δεν τους είχε ενημερώσει και προστατεύσει εκ των προτέρων ( Hart J et al.,Neuroimaging of Cognitive Dysfunction and Depression in Aging Retired National Football League PlayersA JAMA Neurol. 2013;70(3):326-335. doi:10.1001/2013.jamaneurol.340).

Σχόλιο: Πιστεύω να εξαιρέθηκαν αυτοί που έπασχαν από άνοια πριν γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές του Αμερικανικού ποδοσφαίρου, διότι το συγκεκριμένο άθλημα για να το επιλέξεις πρέπει να έχεις κάποιο πρόβλημα.

6. Η διπλή μαστεκτομή της ηθοποιού Angelina Jolie

Τον Μάϊο του 2013 η Angelina Jolie, η αγαπημένη ηθοποιός εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι υπέστει διπλή μαστεκτομή διότι διαθέτει το γονίδιο BRCA1 που προκαλεί σε αυξημένη συχνότητα καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών στις γυναίκες. Πράγματι το συγκεκριμένο γονίδιο αυξάνει 7 φορές περισσότερο την πιθανότητα καρκίνου του μαστού, περί το 87% και τον καρκίνο των ωοθηκών κατά 50%. Αλλωστε η μητέρα της ηθοποιού νόσησε από καρκίνο των ωοθηκών στα 46 χρόνια και πέθανε μια 10ετία αργότερα.

Το νέο δημιούργησε για περισσότερο από ένα μήνα μια εντυπωσιακή αύξηση των πληροφοριών για τον καρκίνο του μαστού και την πρόληψή του στο διαδίκτυο, τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο. Πολλές ήταν οι αντιρρήσεις για την ενέργεια αυτή της ηθοποιού αλλά και πολλοί γιατροί συμφώνησαν με τη αποφασή της.

Σχόλιο: Το πιο σημαντικό δίδαγμα είναι ότι η πάθηση μιας superstar ευαισθητοποιεί τον κόσμο περισσότερο από 100 ιατρικά συνέδρια και χιλιάδες άρθρα.

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος

www.myoskeletiko.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Ασπιρίνη για την πρόληψη του καρκίνου

Όταν ο πόνος ''περπατάει'' σε όλο το σώμα

Ένα δυο ποτηράκια την οστεοπόρωση την κάνουν πέρα

Ποιο από τα επαγγέλματα υγείας εμπιστεύεται ο κόσμος;