Όσα… δεν ξέρετε για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

  • Iatropedia
Μια πάθηση η οποία επηρεάζει αρνητικά την υγεία των πασχόντων είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Συνήθως η νόσος προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως γονιδιακοί και περιβαλλοντικοί αλλά οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν είναι μόνο αυτές οι αιτίες. Δείτε ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Αδύναμοι και καχεκτικοί

Μέχρι πριν από δεκαετία οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν ιδιαίτερα αδύναμοι αφού η νόσος δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στη ζωή τους.

Και αυτό γιατί η χρόνια φλεγμονή που δημιουργούνταν στις αρθρώσεις προκαλούσε απώλεια βάρους και σημαντική υποβάθμιση της καθημερινότητας.

Πλέον σήμερα χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης τα φάρμακα περιορίζουν τη φλεγμονή ενώ έρευνες επισημαίνουν ότι άσκηση είναι μέρος της θεραπείας.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ΡA

Η βλαβερή αυτή συνήθεια μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της νόσου αφού οι καπνιστές βάση ερευνών έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο για την ανάπτυξη της ΡΑ.

Ανάλογα με το υψόμετρο

Νεότερες έρευνες υποδεικνύουν ότι όσοι ζουν σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πάθηση.

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο

Νεότερη έρευνα αποδεικνύει ότι όσες γυναίκες δεν έχουν βιταμίνη D, αντιμετωπίζουν ψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Να σημειωθεί εδώ ότι η βιταμίνη D, παράγεται περισσότερο με το ηλιακό φως.

Η μόλυνση και το κυκλοφοριακό πρόβλημα

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, βρήκαν ότι οι γυναίκες που ζούσαν πολύ κοντά σε λεωφόρους είχαν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε σύγκριση με εκείνες που ζούσαν πιο μακριά.

Φταίει η κατάθλιψη

Ο αφόρητος πόνος που προκαλεί η πάθηση κάνει τη ζωή των ασθενών δύσκολη με συνέπεια να εκδηλώνουν κάποια κατάθλιψης.

Σύνδεση με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα

Έχει βρεθεί ότι ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα το σύνδρομο Sjogren είναι ιδιαίτερα συχνά σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

πηγη mayo clinic

ΔΙΑΒΑΣΤ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα ανώδυνα “κρακ” των αρθρώσεων, οδηγούν σε αρθρίτιδα;