Ορισμένα φυτικά συμπληρώματα διατροφής δεν περιέχουν αυτά που υπόσχονται

  • Iatropedia
Μεγάλη έρευνα που έγινε στηn Βρετανία έδειξε ότι αντίθετα με το τι αναγράφεται στη συσκευασία τους, πολλά συμπληρώματα διατροφής βασισμένα σε φυτά δεν περιέχουν το φυτό που υπόσχονται παρά σε ελάχιστη ή μηδαμινή ποσότητα.

Η ομάδα των επιστημόνων του University College London με επικεφαλής τον καθηγητή Michael Heintrich η οποία πραγματοποίησε την έρευνα, εξέτασε περισσότερα από 70 φυτικά συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν στο εμπόριο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κάθε παρασκευαστής ούτε λίγο ούτε πολύ κάνει… ό,τι θέλει. «Πιστεύω ότι ορισμένοι παρασκευαστές απλώς λένε ψέματα, άλλοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται και άλλοι, επειδή οι φυτικές αυτές ουσίες είναι πολύ ακριβές, βάζουν μικρές έως ελάχιστες ποσότητες για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος», λέει ο καθηγητής Heintrich.

Αυτό που εντυπωσίασε την ομάδα των Βρετανών επιστημόνων ήταν η μεγάλη διαφορά που εντόπισαν από προϊόν σε προϊόν. Υπήρχαν ορισμένα με μεγάλη ποσότητα της φυτικής ουσίας που έπρεπε να περιέχουν, άλλα που είχαν ελάχιστη και άλλα που δεν είχαν… καθόλου! Μάλιστα ο καθηγητής Heintrich, μετά από όσα διεπίστωσε, ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει το αγοραστικό κοινό ότι η τιμή δεν έχει σημασία, δηλαδή ότι ενίοτε ακόμη και τα ακριβά φυτικά συμπληρώματα διατροφής μπορεί να μην έχουν αυτά που υπόσχονται στην συσκευασία τους. Το θέμα τώρα παραπέμπεται στη βρετανική Δικαιοσύνη.