Ώρα απολογισμού για τον Αθανάσιο Γιαννόπουλο ως προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τον απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας του στο ΚΕΕΛΠΝΟ (Απρίλιος 2015-Μάιος 2016) παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠNΟ, oμ. καθηγητής Χειρουργικής, Αθανάσιος Γιαννόπουλος. Ο κ. Γιαννόπουλος μίλησε για τη δράση του σε επίπεδο υποστήριξης των νοσηλευτικών μονάδων υγείας σε ολόκληρη τη χώρα με προσωπικό, άλλα μέσα (μηχανοκίνητα) σε δύσκολες καταστάσεις (πυρκαγιές, πλημμύρες) και φαρμακευτικό υλικό, αλλά και στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας του πληθυσμού με εντατικούς ελέγχους, καταγραφή και παρεμβάσεις.

Επισήμανε ότι ιδιαίτερη προτεραιότητα δόθηκε από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στην υλοποίηση πολυάριθμων υγειονομικών και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων για την υποβοήθηση αντιμετώπισης του αυξημένου προσφυγικού κύματος, για αυτό και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. προέβη – μεταξύ και άλλων-  στον σχεδιασμό κεντρικού σχεδίου δράσης με τίτλο «Υλοποίηση δράσεων ιατρικής και ψυχοκοινωνικής παρέμβασης σε υπηκόους τρίτων χωρών στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και στην Περιφέρεια Αττικής» – συστάθηκε ομάδα συντονισμού και εποπτείας των δράσεων που αφορούν την υγειονομική κάλυψη μεταναστών και προσφύγων.

Μίλησε για τις δράσεις του Οργανισμού σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα όπως :

-Για την αποστολή κλιμακίου αποτελούμενο από ιατρούς, νοσηλευτές και ειδική υγειονομική κινητή μονάδα στο κλειστό γυμναστήριο Πικερμίου-Ραφήνας, προκειμένου να παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε μετανάστες.

-Για τις συνεχείς παρεμβάσεις υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης προσφυγικού πληθυσμού  από τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και κλιμάκια της Υπηρεσίας σε Ρόδο, Κω, Τήλο, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Σαμοθράκη, Ξάνθη, Σάμο, Λέσβο, Κώ, Ειδομένη, κ.α.

-Για την αποστολή επανδρωμένων κινητών ιατρικών μονάδων και διάθεση ιατρικού & νοσηλευτικού προσωπικού στη Μυτιλήνη, στη Κώ, στο Π.Άρεως, στη Σάμο, στα Προαναχωρησιακά Κέντρα  Π.Ράλλη, Αμυγδαλέζα, στα κέντρα φιλοξενίας στο Ελληνικό, στον Ελαιώνα και Γαλάτσι, στη πυρόπληκτη περιοχή της Νεαπόλεως Λακωνίας.

-Για τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων και αναλωσίμων στα ανωτέρω κέντρα και σημεία υποδοχής μεταναστών – προσφύγων καθώς και τη λειτουργία οδοντιατρικής μονάδας στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Αμυγδαλέζας και Π.Ράλλη.

-Για τον προληπτικό εμβολιασμό παιδιών.

-Για τις δράσεις για τα άτομα με Σ.Μ.Ν. & AIDS-HIV καθώς και τους χρήστες ουσιών.

Τέλος επισήμανε ότι μεταξύ των κυριότερων αποφάσεων του Δ.Σ. ήταν η έγκριση διαδικασίας πρόσληψης γιατρών και νοσηλευτών για τη στελέχωση των ΜΕΘ και ΜΕΝΝ όλων των νοσοκομείων της χώρας, η συνεργασία με ιατρούς – κοινωνικούς λειτουργούς – ψυχολόγους – νοσηλευτές για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανθρωπιστικής κρίσης του έντονου μεταναστευτικού προβλήματος καθώς και η έγκριση για αναδοχή φιλοξενίας από τον Οργανισμό 5 ορφανών παιδιών προσφύγων .