«Όπου φτωχός και η μοίρα του» και στα πνευμονολογικά νοσήματα

  • Iatropedia
Το κάπνισμα παραμένει κυριότερος παράγοντας των αναπνευστικών νοσημάτων, ενώ το 2030, ένας στους πέντε θανάτους θα οφείλονται στα αναπνευστικά νοσήματα αφού τα φάρμακα είναι πολύ ακριβά και πολλοί άνθρωποι στην χώρα μας δεν μπορούν να τα πληρώσουν... Αυτό δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ», Νικόλαος Κουλούρης μιλώντας σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ.

 

Ο κ. Νίκος Σιαφάκας, ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μίλησε για την ύπαρξη μίας μεγάλης γκάμας νοσημάτων που αφορά αρκετό κόσμο, τονίζοντας ότι το 10% του πληθυσμού, ηλικίας άνω των 40 χρόνων, υποφέρουν από Χρόνιο Αναπνευστικό Νόσημα, κυρίως άσθμα. Ανέφερε δε ότι τα περισσότερα νοσήματα του αναπνευστικού χτυπούν τους νέους και τους φτωχούς, δύο πληθυσμιακές ομάδες που δεν ενημερώνονται κατάλληλα ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις μίας θεραπείας, καθώς οι ασφαλιστικοί τους φορείς δεν καλύπτουν τέτοιες θεραπείες.

 

Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και αντιπρόεδρος της ELPEN Α.Ε., είπε ότι η Ελλάδα έχει πτωχευμένα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ την ίδια ώρα μειώνονται τα έσοδα των προμηθευτών υγείας, καθώς και οι δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες. Ερωτώμενος για τις ελλείψεις των φαρμάκων, απάντησε: «Κάθε χρόνο είμαστε όλο και πιο κοντά στο να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα. Δεν αναφέρομαι τόσο σε αυτά που έχουν υποκατάστατα, αλλά κυρίως στα ειδικά φάρμακα όπου ήδη αντιμετωπίζουμε προβλήματα».

Σύμφωνα με την κυρία Χριστίνα Γκράτζιου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας/Εντατικής Θεραπείας στον Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Chair της ERS Advocacy Council και ΕU Secretary – EU Affairs, υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας, αφού οι ασθενείς δε γνωρίζουν πολλά για το κάθε νόσημα. Στόχος της, όπως τόνισε, είναι η ενημέρωση των ασθενών και στη συνέχεια η πρόληψη κυρίως για τη ΧΑΠ και το άσθμα.

Αναφερόμενη στο κόστος αναπνευστικών νοσημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι ξεπερνά τα 380 δις ευρώ με το μεγαλύτερο κόστος να αντιστοιχεί στη ΧΑΠ και το άσθμα που είναι 200 δις ευρώ.