ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες νοσηλευτές είναι οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι και οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην ΕΕ

  • Iatropedia
Η Ελλάδα έχει αναλογικά το λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό στην Ευρώπη, το οποίο είδε σε μια πενταετία το ένα πέμπτο του εισοδήματός του να "εξαφανίζεται". Τα παραπάνω προκύπτουν από πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

«Στους ελάχιστους και κακοπληρωμένους νοσηλευτές χάνεται το «στοίχημα» των νοσοκομείων για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών» αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί από τον Οργανισμό, συνέκριναν διαχρονικά τις απολαβές του νοσηλευτικού προσωπικού 7 ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας και αποδείχτηκε ότι οι Ελληνες νοσηλευτές αμείβονταν το 2013 με 22.932 ευρώ, ενώ το 2009 είχαν ετήσιο εισόδημα 28.847 ευρώ.

Η μείωση ανέρχεται σε 20%, ενώ το ίδιο διάστημα υπήρξε μικρή αύξηση ή σταθεροποίηση των αποδοχών στις υπόλοιπες χώρες.

Έτσι, στην Ιταλία οι νοσηλευτές αμείβονται ετησίως με 30.631 ευρώ, στη Γαλλία με 31.941 ευρώ και στο Βέλγιο με 45.555 ευρώ. Στην Τσεχία οι μισθοί σημείωσαν μικρή αύξηση, ενώ το ίδιο συνέβη και στην Ουγγαρία.

Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με την Ιταλία να έχει 6,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, την Πορτογαλία 5,8 και την Ισπανία 5,2 νοσηλευτές.

Την ίδια ώρα, στα ελληνικά νοσοκομεία υπηρετούν λιγότερες νοσοκόμες από γιατρούς. Σε σκανδιναβικές χώρες κάθε γιατρός πλαισιώνεται από τέσσερις νοσηλευτές, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 2,3 νοσηλευτές ανά γιατρό.