Ολύμπιος Παπαδημητρίου: Ένα αμιγώς ελληνικό, ανθωποκεντρικό σύστημα ΗΤΑ θα δώσει την λύση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στην επιστημονική συνάντηση που διεξήχθη χθες στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ) έκανε παρέμβαση ο νέος πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Στην παρέμβαση του, το έμπειρο στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας, μόλις 2 ημέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΣΦΕΕ επισήμανε ότι διανύουμε μια περίοδο με σημαντικές προκλήσεις, όπου το κράτος διαθέτει σταθερούς δηλαδή πρακτικά λιγότερους πόρους για τη φαρμακευτική περίθαλψη, ​το παρόν θεσμικό πλαίσιο για την τιμολόγηση και την αποζημίωση των φαρμάκων φαίνεται να έχει εξαντλήσει το όποιο δυναμικό τoυ, παράλληλα ​συνεχίζονται τα οριζόντια μέτρα και λίγη προσπάθεια γίνεται για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αποθαρρύνοντας κάθε ιδέα επενδύσεων, και ​έρχονται να προστεθούν σημαντικές δημογραφικές αλλαγές.

Για να επωφεληθούν οι ασθενείς από τα καινοτόμα φάρμακα μόνο μια προσέγγιση υπάρχει.

Η αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας είναι το βασικό εργαλείο και με βάση το αποτέλεσμα αυτής θα ακολουθήσουν μια σειρά από διαδικασίες που θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση στη νέα τεχνολογία: Διαπραγμάτευση, Συμφωνίες Ελεγχόμενης εισόδου, συμφωνίες επιμερισμού κινδύνου ή τιμής-όγκου, συμφωνίες με βάση την αξία κλπ.

Και ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει στην εισαγωγή του HTA στην Ελλάδα, αλλά μπορούμε να επωφεληθούμε από τη μεταφορά γνώσης μεταξύ κρατών και να αποφύγουμε εμπόδια και λάθη στη διαδικασία διαμόρφωσης του δικού μας συστήματος.

Όπως είπε μάλιστα, το δικό μας μοντέλο αξιολόγησης θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος εθνικός φορέας που θα επιταχύνει τη πρόσβαση και θα άρει τους περιορισμούς, θα έχει ασθενοκεντρικό χαρακτήρα και θα εμπλέκει όλους τους ενδιαφερόμενους εταίρους και μεταξύ άλλων θα αξιολογεί συστηματικά τις ιδιότητες, τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις των τεχνολογιών υγείας.