Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ – Σήμερα το πόρισμα που «καίει» τ. υπουργό και την σύζυγό του

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΚΕΕΛΠΝΟ
Έτοιμο είναι το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας Πρόνοιας για τα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το δίνει σήμερα στην δημοσιότητα. Όπως κι αν έχει το πόρισμα, δύο είναι τα δεδομένα: Πρώτον θα χάσουν κάποιοι -ακόμα και τ. υπουργοί- τον ύπνο τους, και δεύτερον, το Κέντρο αναμένεται να πάρει "ανάσα" μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου καθώς μέχρι τώρα ήταν στο πάγο οι επιχορηγήσεις του...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σήμερα Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι παραχωρεί συνέντευξη Τύπου με θέμα το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) σχετικά με έλεγχο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Βέβαια προηγήθηκε η παραχώρηση του «αποκλειστικού» σε δημοσιογράφο- εκδότη περιοδικού και οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του υπουργείου κλήθηκαν για την σχετική ενημέρωση με σκοπό να τους ρίξουν «στάχτη στα μάτια» την ημέρα έκδοσης του περιοδικού…

Για το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν ακουστεί κατά καιρούς πολλά και έχουν γίνει δίκαιες και άδικες επιθέσεις. Λίγοι, ωστόσο, καταλαβαίνουν ότι είναι ένας οργανισμός-μεγαθήριο που καλείται να συμμετάσχει σε δεκάδες προβλήματα σχεδιασμού, εποπτείας και διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας και όχι μόνο…

Είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση η άσκηση ελέγχου στα οικονομικά του, αλλά δεν πρέπει την ίδια ώρα να εμποδίζεται το έργο του, ή να αμφισβητείται ο λόγος ύπαρξης τέτοιων δράσεων.

Στο πόρισμα αναφέρονται πάντως σειρά ατασθαλιών με «δοτές» διαφημίσεις και καμπάνιες, που θα μπορούσαν και να μην γίνουν… Αναφέρονται διαφημιστικές καμπάνιες, ορισμένες εκ των οποίων, οργανώθηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε το χρήμα να φτάσει σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως είναι ο τ. υπουργός Γ. Στουρνάρας και η σύζυγός του, που έχει εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων και συνεντεύξεων.

Σε μία από τις υποθέσεις κακοδιαχείρισης που περιέχει το πόρισμα, οι επιθεωρητές διαπιστώνουν, μάλιστα, ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ «βάφτισε» επιδημικό λοιμώδες νόσημα τον καρκίνο, για να φτιάξει μια αντικαρκινική καμπάνια προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ, που τελικά ανέθεσε στην εταιρική σύμπραξη AGENDA Α.Ε. – Mindwork Business Solutions, όπου εμπλέκεται η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, Σταυρούλας Νικολοπούλου.

Τι αναφέρει επ’ αυτής της υπόθεσης το περιοδικό

Πρόκειται για μία σύμβαση που υπογράφτηκε στις 21 Ιανουαρίου του 2011. Η εταιρεία AGENDA Α.Ε. συνδέεται με τον Γεώργιο Ματσάγγο, ενώ η εταιρεία Mindwork Business Solutions με την Σταυρούλα Νικολοπούλου. Το ποσό των 1.602.652,83 ευρώ «αφορούσε στο σχεδιασμό και προσδιορισμό εναλλακτικών προτάσεων επικοινωνιακής στρατηγικής και στην εξειδίκευση και υλοποίηση του σχεδίου δράσεων επικοινωνίας δημοσιότητας και πληροφόρησης που αφορούν στην πρόληψη μορφών καρκίνου», όπως αναφέρεται στο πόρισμα (φωτό 1)

κεελπνο

Φωτογραφία 1 (Πηγή: περιοδικό HOTDOC)

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιθεωρητές θεωρούν πως το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε καμία αρμοδιότητα να χειριστεί και πολύ περισσότερο να πληρώσει αυτό το έργο, αφού η δράση του με βάση το νόμο και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας περιορίζεται στα επιδημικά λοιμώδη νοσήματα. Ο καρκίνος δεν είναι τέτοιο. Η δεύτερη διαπίστωση των επιθεωρητών είναι πως αυτά τα διαφημιστικά μηνύματα, ακόμη και αν ήταν μέσα στις αρμοδιότητες του ΚΕΕΛΠΝΟ, μπορούσαν να μεταδοθούν δωρεάν βάσει των σχετικών προβλέψεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) περί κοινωνικών μηνυμάτων. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα «Από τα χορηγηθέντα στοιχεία, δεν προκύπτει υποβολή σχετικών αιτημάτων από το ΚΕΕΛΠΝΟ προς το ΕΣΡ για τη μετάδοση δωρεάν μηνυμάτων των δράσεων αυτού» (φωτό 2).

κεελπνο

Φωτογραφία 2 (Πηγή: περιοδικό HOTDOC)

Επίσης, στο ίδιο πόρισμα γίνεται λόγος για την εγκυρότητα της συμμετοχής της εταιρείας Mindwork Business Solutions της συζύγου του τέως υπουργού, Γιάννη Στουρνάρα, επειδή παίρνει το έργο, ενώ «φέρεται να έχει καταδικασθεί στο παρελθόν, για μη έγκαιρη καταβολή εισφορών ΤΑΕ», δηλαδή ασφαλιστικών εισφορών, κάτι το οποίο οι ελεγκτές διαπιστώνουν ως «επαγγελματικό παράπτωμα» και «δυνητικά λόγο αποκλεισμού αυτής (σ.σ. της εταιρείας) από συμμετοχή σε διαγωνισμούς» (φωτό 3).

κεελπνο

Φωτογραφία 3 (Πηγή: περιοδικό HOTDOC)

Αναμένονται αντιδράσεις και αγωγές. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!