Ολοκληρώθηκε η έρευνα στο Δαφνί: Στα χέρια Εισαγγελέα και της ηγεσίας του ΥΥΚΑ το πόρισμα

  • Iatropedia
Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας ολοκλήρωσε την έρευνα στο ΨΝΑ Δαφνί για την πυρκαγιά που οδήγησε στον θάνατο 3 βαριά πάσχοντες και παρέδωσε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας το πολυσέλιδο πόρισμα που "ενοχοποιεί" την υποστελέχωση...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Στο πόρισμα περιλαμβάνονται οι καταθέσεις δεκάδων μαρτύρων και παρουσιάζεται σε όλο της το εύρος και την σοβαρότητα η δραματική υποστελέχωση του ψυχιατρείου…

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός ο οποίος επισκέφθηκε χθες το Δαφνί, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει μαζί με την μετατροπή των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων του ΕΣΥ (Δαφνί, Δρομοκαίτειο και Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης) σε κέντρα ημέρας.

Από το υπουργείο έστειλαν την εξής ενημέρωση:

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά θα διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ σχετικά με την πυρκαγιά στο ΨΝΑ στις 4-9-2015.

Μεταξύ άλλων στο πόρισμα αναφέρεται ότι:

-Στο πλαίσιο της διενεργούμενης ΕΔΕ, αναπτύχθηκε ο προβληματισμός σχετικά με την αναρμοδιότητα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα καθήκοντα της φύλαξης των ασθενών του άρθρου 69.

-Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ληφθεί στο ΨΝΑ τα απαραίτητα μέτρα ώστε να δημιουργηθεί ένα αυστηρά οριοθετημένο θεραπευτικό πλαίσιο με σκοπό να αντιμετωπισθεί η επικινδυνότητα του ασθενή που προκάλεσε την πυρκαγιά.

-Επιβάλλεται η συνολική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η εφαρμογή του άρθρου 69 ως προς τη φύλαξη «ακαταλόγιστων» εγκληματιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον από αναρμόδιο, μη φυλακτικό προσωπικό.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΥΥΠ

-Ενημέρωση και εκπαίδευση όλου του προσωπικού στο Σχέδιο «ΠΕΡΣΕΑΣ».

-Σύσταση Ομάδας Εργασίας των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με συγκεκριμένο χρόνο περάτωσης των εργασιών της, και αντικείμενο την αυστηρή διευκρίνιση και διάκριση του φυλακτικού από του θεραπευτικού πλαισίου μεταχείρισης των ακαταλόγιστων εγκληματιών του άρθρου 69 και την προετοιμασία των αναγκαίων ρυθμίσεων για τη συνολική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η εφαρμογή του άρθρου ως προς τη φύλαξη ακαταλόγιστων εγκληματιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον.

-Το Υπουργείο Υγείας και το ΨΝΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη να εξετάσει τη δυνατότητα μεταφοράς του εν λόγω ασθενή σε φυλακτικό κατάστημα, δεδομένου ότι η επικινδυνότητά του δεν αντιμετωπίζεται στο νοσοκομειακό περιβάλλον το οποίο δεν έχει φυλακτικές αρμοδιότητες».

Νοσηλευτές

Όσο για το ζήτημα της φύλαξης των ασθενών για τους οποίους υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις αλλά και ο χαρακτηρισμός του «ακαταλόγιστου», ο υπουργός Υγεάις άκουσε τους νοσηλευτές, να του περιγράφουν τα προβλήματα.

Ο κ. Ξανθός προανήγγειλε προκήρυξη των θέσεων του διοικητή και του αναπληρωτή διοικητή του ΨΝΑ ενώ μιλώντας στους εργαζόμενους τόνισε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται στην πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων απασχόλησης για τρία χρόνια.