Όλοι οι γιατροί μαζί κι απέναντι το νέο ασφαλιστικό και η κυβέρνηση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το προσεχές Σάββατο στο ΤΙΤΑΝΙΑ θα "χτυπήσει η καρδιά" της ιατρικής κοινότητας αλλά οι... ταχυκαρδίες θα έρθουν σε άλλους όταν αποφασιστούν και ξεκινήσουν οι προσφυγές στο ΣτΕ για το νέο ασφαλιστικό σύστημα που "στραγγαλίζει" παλαιούς και νέους γιατρούς οδηγώντας του που αλλού; Στην φυγή στο εξωτερικό! Όπως δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά χθες το βράδυ σε εκδήλωση του ΣΦΕΕ ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, "σε λίγο θα έχουμε όσα φάρμακα χρειάζονται οι Έλληνες ασθενείς αλλά δεν θα έχουμε γιατρούς".

Ο νέος ασφαλιστικός-φορολογικός νόµος και οι συνέπειες για τους γιατρούς θα εξεταστούν σε ημερίδα που θα ξεκινήσει το προσεχές Σάββατο στις 10:30 με πρωτοβουλία του ΙΣΑ και την παρουσία του κ. Γεώργιου Ρωμανιά, οικονομολόγου και τ. γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η νομική και η οικονομική υπηρεσία του ΙΣΑ, έχει ενημερώσει ήδη σε μικρότερη κλίμακα φορείς των γιατρών για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει το νέο σύστημα για τον ιατρικό κλάδο. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, το νέο σύστημα οδηγεί σε άμεση δήμευση του εισοδήματος των γιατρών σε ποσοστό που ξεπερνά το 75% και πρόκειται να οδηγήσει στην επαγγελματική και οικονομική εξόντωση τους ασφαλισμένους ενώ απειλεί την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο πρόεδρος του Γ. Πατούλης καθώς και μέλη του Δ.Σ κάλεσαν τον ιατρικό κόσμο να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει ο ΙΣΑ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ,για να αποτρέψει τις δυσμενείς εξελίξεις.

« Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να αποτρέψουμε την εφαρμογή αυτού του κοινωνικά ανάλγητου ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της πλειοψηφίας των ιατρείων και ειδικά των νεότερων επιστημόνων.», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Ειδικά για τους νέους γιατρούς ο ΙΣΑ έχει αναδείξει με ανάλυση ειδικών συνεργατών του τι σημαίνει η σχετική εγκύκλιος. Όπως αναφέρουν:

Ειδικότερα στο άρθρο 39 παρ. 1β του νόμου 4387/2016 προβλέπεται ότι οι προερχόμενοι από το Ε.Τ.Α.Α. ασφαλισμένοι για τα πρώτα δύο χρόνια υπαγωγής στην ασφάλιση θα καταβάλουν 14% μηνιαία ασφαλιστική εισφορά στο κλάδο σύνταξης και για τα επόμενα τρία χρόνια 17% αντί για ποσοστό 20% που ισχύει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Πλην όμως, στην παράγραφο 2 του συγκεκριμένου άρθρου, αναφέρεται σαφώς ότι η συγκεκριμένη «έκπτωση» που υπολείπεται του ποσοστού μέχρι το 20% όχι μόνο αποτελεί στην πραγματικότητα ασφαλιστική οφειλή αλλά επιπλέον έχει και προσαύξηση κατά την ετήσια μεταβολή των μισθών, όπως καθορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και η οποία πρέπει να εξοφληθεί εξ ολοκλήρου μέχρι και την συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης. Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για ένα έντοκο δάνειο του Ε.Φ.Κ.Α. προς τους νέους επιστήμονες».

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με τους ομιλητές:

εκδηλωση ΙΣΑ