Όλοι κατά υπουργείου Υγείας! Κοινό μέτωπο όλων των φορέων υγείας

  • Iatropedia
Τις δυνάμεις τους θα ενώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την Υγεία φορείς, προκειμένου να συντονίσουν κοινές δράσεις αλλά και για να υπάρξει κοινή διεκδίκηση των χρεών από τον ΕΟΠΥΥ.

Κοινά μέτωπα οργανώνουν φορείς της Υγείας, ώστε να συντονίσουν τις δράσεις και τις προτάσεις τους για να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα σε ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομεία.

Το Πανελλαδικό Μέτωπο Υγείας συστήνουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με τους Φαρμακοποιούς, τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς και άλλες ειδικότητες του ιατρικού επαγγέλματος, καθώς και κλάδων που δραστηριοποιούνται στην υγεία.

Πρόκειται για ένα κοινό μέτωπο που θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ελλιπής χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας, συντονίζοντας κοινές δράσεις και προτάσεις, όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης.

Στο επίκεντρο των αιτημάτων είναι τα πολλαπλά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, με τον ΙΣΑ να διεκδικεί την απευθείας κατάθεση των εισφορών των ασφαλισμένων στον Οργανισμό, μέσω λογαριασμού, καθώς και τη σύσταση Διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου, με επιστημονικούς και υγειονομικούς φορείς, για τη διαχείριση και κατανομή των πόρων.

Τη σημασία της συστράτευσης όλων των φορέων, την ώρα που πλήττεται βάναυσα η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, επεσήμανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κ. Λουράντος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Σ. Τσούκαλος αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα και προσωπικό και τα προβλήματα με τις εφημερίες, που ταλανίζουν τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. «Πλέον τους γιατρούς τους κρατάμε με τα δόντια», είπε και πρόσθεσε πως, «αν συνεχιστεί η πίεση των εισοδημάτων τους, δεν ξέρουμε τι αντιδράσεις θα έχουμε».

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, οι μέχρι τώρα μειώσεις των συνολικών αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών, δηλαδή μισθός και εφημερίες, σε ετήσια βάση, αντιστοιχούν σε πέντε μισθούς από τους 14 που μέχρι το 2009 λάμβαναν, την ώρα που προγραμματίζονται επιπλέον μειώσεις , έως και 18% μεσοσταθμικά.

Στο μεταξύ, κοινό μέτωπο συστήνουν και Ιδιωτικοί Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ασυνέπεια του ΕΟΠΥΥ στην καταβολή των δαπανών των ασφαλισμένων, μετά την απουσία ανάλογου χρονοδιαγράμματος πληρωμής για τον κλάδο.

Τα σωματεία των Ιδιωτικών Κλινικών και Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, των Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων , των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας και των Ιατρών του ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου που θα αναλάβει τις κοινές δράσεις. Μεταξύ αυτών, καταγγελία της στάσης της Κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την εκκίνηση νομικών διαδικασιών, αποστολή ανοικτής επιστολής στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, επιδίωξη για συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.