Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη νόσο των καπνιστών

  • Iatropedia
Η νόσος των καπνιστών ή όπως ονομάζεται επιστημονικά η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια χτυπά όσους έχουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην αναπνοή η οποία προοδευτικά επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία περίπου 800.000 Έλληνες νοσούν από τη νόσο ενώ το άκρως ανησυχητικό είναι ότι οι μισοί δεν το γνωρίζουν.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της Ελληνικής Πνευμονολογικής εταιρείας η νόσος εκδηλώνεται με βήχα ο γνωστός σε όλους τσιγαρόβηχας και έντονη δύσπνοια.

Τα συμπτώματα αυτά είναι δυνατόν να επηρεάσουν τη ζωή των πασχόντων αφού εκτελούν απλές καθημερινές εργασίες με δυσκολία όπως είναι το ανέβασμα σκάλας ή η μεταφορά ενός φορτίου.

Τη νόσο όμως μπορεί να την εμφανίσουν και όσοι είναι παθητικοί καπνιστές.

Το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων ΧΑΠ και στις γυναίκες αφού όλο και περισσότερες έχουν αποκτήσει τη βλαβερή αυτή συνήθεια.

Την ίδια στιγμή ενώ η ενημέρωση γύρω από αυτή την πάθηση είναι πολύπλευρη η νόσος υπολογίζεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια αφού οι καπνιστές και οι καπνίστριες αυξάνονται δραματικά.

Πάντως τα καλά νέα είναι η νόσος μπορεί να προβλεφθεί με τη διακοπή της συνήθειας αυτής.

πηγή mayo clinic

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

13 ανατριχιαστικά πράγματα για το τσιγάρο