Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τη νόσο Λου Γκέρινγκ!

  • Iatropedia
Σε όλο το κόσμο επώνυμοι και μη αδειάζουν κουβάδες με παγωμένο νερό στο κεφάλι τους για να στηρίξουν τους οργανισμούς εκείνους που ειδικεύονται στην ALS.Τι είναι η νόσος αυτή; Πρόκειται για μια σπάνια νευρολογική πάθηση η οποία προκαλεί μυϊκή αδυναμία, αναπηρία και τελικά θάνατο.Συχνά ονομάζεται νόσος του Lou Gehrig, από το διάσημο παίκτη του μπέιζμπολ που πέθανε από την πάθηση το 1941.

Ο βραβευμένος φυσικός Stephen Hawking, ο Άγγλος ιστορικός Τόνι Τζαντ, ο κιθαρίστας Jason Becker και ο μπασίστας Mike Πορκάρο αποτελούν μερικούς από τους πιο γνωστούς ασθενείς με ALS.

Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο νοσούν ένα έως τρία άτομα ανά 100.000. Μια κληρονομική μορφή της νόσου εμφανίζεται από 5 με 10 τοις εκατό των περιπτώσεων. Αλλά στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι γιατροί δεν ξέρουν ακόμα γιατί η ALS συμβαίνει σε ορισμένα άτομα και όχι σε άλλα.

ασθένεια αρχίζει συχνά στα χέρια, στα πόδια ή στα άκρα και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Καθώς προχωρά η ασθένεια, οι μύες γίνονται σταδιακά πιο αδύναμοι μέχρι να παραλύσουν. Επηρεάζει τελικά τη μάσηση, την κατάποση, την ομιλία και την αναπνοή

Αιτίες:

Μία στις δέκα περιπτώσεις ALS είναι κληρονομική. Όμως οι υπόλοιπες περιπτώσεις φαίνεται να συμβαίνουν τυχαία.

Οι ερευνητές μελετούν πολλές πιθανές αιτίες της ALS, συμπεριλαμβανομένων:

Ελεύθερες ρίζες. Η κληρονομική μορφή της ALS είναι αποτέλεσμα συχνά μιας μετάλλαξης σε ένα γονίδιο υπεύθυνο για την παραγωγή ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού ενζύμου που προστατεύει τα κύτταρα από τη ζημία που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Γλουταμινικό οξύ. Τα άτομα που έχουν ALS έχουν συνήθως υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα του γλουταμινικού οξέος το οποίο είναι τοξικό για ορισμένα τοξικά κύτταρα.

Αυτοάνοσες αντιδράσεις. Μερικές φορές, το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου αρχίζει να επιτίθεται σε ορισμένα φυσιολογικά κύτταρα του σώματος και οι επιστήμονες έχουν σκεφτεί ότι αυτά τα αντισώματα μπορεί να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία που οδηγεί στην ALS.

Παράγοντες κινδύνου

Στην ALS παράγοντες κινδύνου μπορούν να περιλαμβάνουν:

Κληρονομικότητα .Μέχρι και 10 τοις εκατό των ανθρώπων που έχουν ALS το κληρονόμησαν από τους γονείς τους .Εάν έχετε αυτόν τον τύπο του ALS, τα παιδιά έχουν 50 -50 πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.

Ηλικία. Η ALS συχνά εμφανίζεται σε άτομα μεταξύ των ηλικιών 40 έως 60.

Φύλο. Πριν από την ηλικία των 65 ετών, περισσότεροι άνδρες από τις γυναίκες αναπτύσσουν ALS .Αυτή η διαφορά φύλου εξαφανίζεται μετά την ηλικία των 70.

Επιπλοκές

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα άτομα με ALS αντιμετωπίζουν μία ή περισσότερες από τις παρακάτω επιπλοκές.

Προβλήματα αναπνοής με συνέπεια η πιο κοινή αιτία θανάτου για τα άτομα με ALS να είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια, συνήθως μέσα σε τρία ή πέντε έτη μετά την έναρξη συμπτωμάτων.

Προβλήματα κατάποσης τροφής

Όταν επηρεάζονται οι μύες που ελέγχουν την κατάποση, τα άτομα με ALS μπορούν να αναπτύξουν υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Επίσης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αναρρόφησης τροφής, υγρών ή εκκρίσεις στους πνεύμονες, που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως έχετε hangover; Μάθετε πως θα περάσει!

Χρήσιμες συμβουλές για να ''σβήσετε'' το έκζεμα!

Εμμηνόπαυση από τα 40! Γιατί τόσο νωρίς;

Χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε τη θερμοπληξία!