Όλα καλά με τους πρόσφυγες – Άψογος ο συντονισμός!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Κακής ποιότητας φαγητό, συγκατοίκηση εχθρικών μεταξύ τους εθνοτήτων, ασυνόδευτα παιδιά, βιασμοί, ηπατίτιδες, ελονοσία, αλλά μην υπερβάλλουμε με "κίτρινα" (;) δημοσιεύματα: Τα συναρμόδια υπουργεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς συνεργάζονται πολύ καλά μεταξύ τους και μάλιστα διενεργούν συσκέψεις για να συγχαρούν ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί το υπουργείο Υγείας... Η πραγματικά καλή είδηση της ημέρας ήταν πάντως ότι η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ στέλνει έκτακτη επιχορήγηση για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, οι φαρμακευτικές εταιρίες αναλαμβάνουν να εμβολιάσουν δωρεάν με το αντιγριπικό εμβόλιο αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη και παρόλα αυτά αμελούν να το κάνουν: Τους υγειονομικούς!

Δωρεάν φάρμακα για τον εμβολιασμό των γιατρών και των νοσηλευτών εξασφάλισαν από το υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με φαρμακευτικές εταιρίες που δέχτηκαν να βοηθήσουν. Αυτό που μένει τώρα, είναι να τους πείσουν ότι πρέπει να εμβολιαστούν καθώς κάθε χρόνο η κάλυψη των υγειονομικών κυμαίνεται κάτω από το 20%. Αυτά λέχθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε χθες το ΕΚΠΑ και στην οποία μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες που ασχολούνται με τους ιούς της γρίπης.

Από την άλλη πλευρά, οι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που «ξέμειναν» στην φτωχή Ελλάδα θα δουν μάλλον μια βελτίωση στις συνθήκες της υγειονομικής τους κάλυψης καθώς εστάλησαν έκτακτα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αντί να αναφωνήσουμε «ζήτω» όμως, επιλέγουμε να αυτοθαυμαστούμε για την πολύ καλή δουλειά που κάναμε μέχρι στιγμής!

Διαβάστε παρακάτω την σχετική ενημέρωση από την Αριστοτέλους για τους πρόσφυγες:

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων (Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υπ. Προστασίας του πολίτη-ΚΕΠΟΜ, ΚΕΕΛΠΝΟ), διεθνών οργανισμών (Υ.Α. του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Διεθνής Ερυθρός Σταυρός) και ανθρωπιστικών οργανώσεων (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, IMC Hellas, Adventist Help, IRC), οι οποίες παρέχουν υγειονομική φροντίδα και ψυχοκοινωνική στήριξη στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών.

Στη σύσκεψη συνομολογήθηκε η μέχρι τώρα άριστη συνεργασία του υπουργείου Υγείας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στον τομέα της υγειονομικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Επικροτήθηκε δε και η σημερινή πρωτοβουλία συντονισμού των δράσεων με αφορμή και το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης της Γεν. Δ/νσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με δικαιούχο το Υπ. Υγείας.

Το ΕΚΕΠΥ θα συνεχίσει να επιτελεί συντονιστικό ρόλο, βάσει της Υπουργικής Απόφασης (Α.Π 1188/16.03.2016 (ΑΔΑ 7ΜΕ5465ΦΥΟ-8ΩΣ) και θα μεριμνήσει για την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων, οργανωμένων υγειονομικών δράσεων και τον προγραμματισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού ανά Κέντρο Φιλοξενίας.